Naslovnica IZA OGLEDALA Moćno rusko oružje ponovo u upotrebi- Tajna nuklearna podmornica „Lošarik“ (VIDEO)

Moćno rusko oružje ponovo u upotrebi- Tajna nuklearna podmornica „Lošarik“ (VIDEO)

Remont ruske tajne nuklearne podmornice „Lošarik“ je skoro završen, a tokom testiranja planiranih za leto 2024. godine, podmornica će izvršiti nekoliko zarona, uključujući i onaj do šest hiljada metara.

Sagovornik ruske Pravde iz vojnog sektora tvrdi da titanijumski trup „Lošarika“ nije oštećen u požaru u julu 2019. godine, što znači da će podmornica zadržati istu dubinu ronjenja.

Naziv „Lošarik“ je inspirisan cirkuskim konjem iz sovjetskog crtanog filma, koji je sastavljen od međusobno povezanih kuglica.

Prvobitni koncept „Nuklearne stanice-12“ (AS-12) takođe je uključivao titanijumske sfere povezane jedna s drugom. Ovo je omogućilo „Lošariku“ da zaroni na dubine koje su nedostupne čak i mnogim batiskafima.

NATO je brzo shvatio potencijal „slatkog stvorenja“ da se kreće duž morskog dna na točkovima, što obična akustika alijanse nije mogla da otkrije. Podmornica je dobila šifru NORSUB-5, a vojni blok je izdao smernice o upotrebi ove ruske podmornice.

Amerikanci su ovaj ruski projekat nazvali „tajnom podvodnom laboratorijom sa reaktorom“, koja je bila idealna za sabotaže, eksplozije cevovoda i podvodne kablove.

„Lošarik“ je ranije aktivnosti obavljao na odgovarajućim dubinama, kotrljajući se po dnu, šunjajući se neprimetno do tajnih predmeta.

Tokom deceniju i po postojanja nuklearne podmornice, Zapad nikada nije smislio sredstvo za borbu protiv nje, a požar koji se dogodio sa AS-31 u julu 2019. kod obala Norveške, NATO je sa oduševljenjem dočekao. Naravno, ovo je pretilo da potpuno zatrpa obećavajući koncept Rusa.

Ovo plovilo je razvio Malachite Maritime Bureau još 80-ih godina prošlog veka, ali je završen tek posle 2.000 godine. Sam po sebi, „Lošarik“ je generalno trebalo da se bavi istraživanjem dubina, u miroljubive i, naravno, vojne svrhe.

„AS-12“ je ležao četiri godine nakon požara i ući će u službu u leto 2024. I to upravo u vreme kada „proroci“ iz Severnoatlantske alijanse planiraju prave „komunikacijske podvodne ratove“, koji će biti moćno oruđe za uticaj na geopolitičku situaciju.

Nešto iz ovog rata već se pojavljuje u vidu kablova koje su Huti oštetili u Crvenom moru. Britansko izdanje Kraljevske mornarice Navinevs već je nazvalo povratak ruskog „Lošarika“ „najstrašnijom vestima“.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social