Ministar odbrane BiH: Po završetku rata u Ukrajini moguće je da dođe do preraspodele nekih globalnih odnosa

Ministar odbrane BiH, koji je učestvovao na samitu NATO u Madridu, izjavio da će se sa završetkom ukrajinske krize neke stvari promeniti.

“Dakle, moguće je da dođe do preraspodele nekih globalnih odnosa. Svakako BiH će postati članica NATO . Može se desiti da to bude čak blitzkrigom, na iznenađenje mnogih. A može se desiti da ćemo se, ipak, morati dogovoriti i naći kompromisno rešenje, na koji način, u smislu interoperabilnosti, opreme… Ali i saveznici su spremni da pomognu“, rekao je Sifet Podžić.

Prema njegovim rečima, veoma je značajno da je u Završnoj deklaraciji Samita NATO od 22 tačke – u dve spomenuta BiH.

On je za Radio Sarajevo rekao i da je BiH u Madridu ravnopravno stavljena u bezbednosnu arhitekturu odbrane Evrope u aktuelnoj krizi, zajedno sa svim ostalim članicama NATO-a.

“Da se na nas računa kao na ozbiljnog partnera, kao ravnopravnog člana NATO-a po pitanju trenutne krize. Kao što žele pomoći ove zemlje koje su u neposredno ugrožene, u blizini sukoba Rusije i Ukrajine (što je klasična agresija), i BiH su stavili u taj program. Mi smo već aplicirali za 13 programa kroz Oružane snage BiH (OSBiH). Svi su, bezrezervno, dali maksimalnu podršku. Daće nam sredstva, što je jako dobro s obzirom na sve ove naše budžetske krize“, naglašava ministar odbrane BiH.

Druga snažna poruka, kako kaže, je mogući ruski veto u Savetu bezbednosti UN u pogledu produženja Misije EUFOR-a.

„Tu je, takođe, izražena snažna podrška BiH. Svi su rekli da saveznici već spremaju odgovor u slučaju da se to desi. Biće spremni da to preuzmu taj proces. Definitivno će se bez ikakvog razmatranja NATO odmah uključiti. Dakle, u slučaju da neko uloži veto u novembru, NATO će preuzeti odgovornost za BiH. Izvori za to postoje i Dejtonski mirovni sporazum i Berlin Plus dogovor. Tako da, vidimo da je to pitanje duboko razmatrano”, poručio je.

Na pitanje šta će se tačno desiti ako Rusi, ipak, ulože veto na Misiju EUFOR-a, Podžić ističe:

„One nisu izložene na radnoj večeri. Ali, toliko sam uveren od svih ministara da su saveznici spremni da odgovore u slučaju da se pojavi taj veto. Video sam da to nije neka fraza, već da se nešto radi. Američki sekretar Ostin je pojasnio da je sve to legalno. To je regulisano u Dejtonu, a dograđeno u Berlin Plusu. Tako da nema mogućnosti bilo kakvih blokada.“

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(radio sarajevo)