Ministar energetike Slovačke: Embargo na uvoz ruske nafte uništiće evropsku ekonomiju

Ministar energetike Slovačke Karolj Galek izjavio je da će embargo na rusku naftu uništiti evropsku ekonomiju i odraziti se na snabdevanje energentima ne samo Slovačke, već i Austrije, Češke, Ukrajine.

Ranije je potpredsednik i ministar ekonomije republike Ričard Sulik izjavio da je Slovačka saglasna s predlogom da se uvede embargo na isporuke nafte iz Rusije u EU, ali da joj je potreban trogodišnji prelazni period.

Kako je u intervjuu za izdanje „Politiko“ istakao slovački ministar energetike, trenutni predlog naneće štetu u snabdevanju energentima Slovačkoj, Austriji, Češkoj i Ukrajini.
„To će uništiti našu evropsku ekonomiju“, naglasio je ministar.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte OVDE 

Prethodno je šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen usaglasila šesti paket antiruskih sankcija. Prema njenim rečima, konkretno, predloženo je da se postepeno uvede potpuni naftni embargo.

Istovremeno, kako je saopštio portparol Evropske komisije Erik Mamer, prilikom donošenja predloga o naftnom embargu protiv Rusije, uzeta je u obzir činjenica da neke zemlje EU usled brojnih razloga zavise od ruskih energenata.

Kako je ranije objavila ruska kompanija „Gasprom“, isporuke gasa u potpunosti su obustavljene bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji „PGNiG“ zbog neplaćanja u rubljama.

Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE