Milu Đukanoviću oduzimaju atraktivni zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata u Budvi

Atraktivni zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata na samom ulazu u Budvu, u podnožju brda Košljun, vlasništvo “Global Montenegra“, firme predsednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, biće prodat jer partneri ni nakon 12 godina nisu vratili kredit od pet miliona evra.

To proističe iz najnovijeg tereta koji je upisan u listu nepokretnosti, u koji su “Vijesti“ imale uvid.

“Zabeležba obaveštenja o početku namirenja duga nastalog po osnovu ugovora o hipoteci overenog u Osnovnom sudu u Podgorici 13. februara 2008. i aneksa overenog u Osnovnom sudu u Podgorici 25. februara 2009”, piše u teretu koji je 3. februara upisan u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na devet parcela vlasništvo firme “Global Motenegro”.

Iako se ne navodi ko je pokrenuo postupak namirenja duga, Vijesti navode da se radi o podgoričkoj kompaniji “Holdco east”, koja je od kraja novembra prošle godine novi poverilac, kome Đukanović i njegov partner Rajković moraju da vrate milionski kredit koji su uzeli za kupovinu placa.

Naime, ta firma je tada upisala hipoteku u iznosu od pet miliona evra u kojoj se navodi da su novi poverilac, te se upravo pominje ugovor i aneks koji je Đukanovićeva firma overila u februaru 2008. i 2009.

Početak namirenja milionskog duga usledio je nakon što je pet dana ranije na iste parcele javni izvršitelj doneo rešenje o izvršenju, kojim je zabranio raspolaganje imovinom, a piše podgorički medij.

“Zabeležba rešenja o izvršenju javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića iz Podgorice od 21. janura sa zabranom izvršnom dužniku i dužniku izvršnog dužnika (i drugim licima koja učestvuju u postupku izvršenja) bilo kakvo raspolaganje imovinom ili prikrivanje imovine izvršnog dužnika“, upisan je u katastar 29. januara.

I prema poslednjem izveštaju Centralne banke račun “Global Montenegra” blokiran je na 12.456.821 evra. Zvanični podaci na sajtu CBCG pokazuju da se radi o blokadi po rešenju javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića koje je doneto 9. septembra 2016. i rešenju javnog izvršitelja Aleksandre Tomković Vukoslavčević po rešenju koje je doneto 8. novembra te godine.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), reč je o rešenjima kojima je određeno izvršenje upisom, plenidbom, procenom i prodajom udela Vuka Rajkovića, pišu Vijesti.

Iz “Global Montenegra” su se oglasili početkom januara, nakon što je objavljena milionska blokada, navodeći da državi ne duguji ni jedan jedini cent na ime bilo kog poreza ili bilo kog doprinosa.

“Kao pravno lice, firma ‘Global Montenegro’ duguje drugom pravnom licu iznos ugovorenog kredita i prispelih kamata”, obrazložili su iz Đukanovićeve firme.

Đukanović i Rajković su osnivači firme. Đukanović je vlasnik 50 odsto udela, ali je preneo prava upravljanja zbog državne funkcije.

Lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišnim kompleksom u Budvi krajem februara 2007. od starobudvanske porodice. Đukanović je u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbedila zahvaljujući kreditu od pet miliona evra koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke (sada Adiko banka).

Kredit je uzet 14. februara 2008. godine, a godinu kasnije aneksom ugovora, bio je “premešten” u nadležnost “Hypo Alpe Adria Bank Development”. Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta 2019, kredit bio ustupljen “Heta Asset Resolution”, koja je upisala hipoteku na pet miliona evra sa zabranom otuđenja.

Od sredine novembra prošle godine, podgorička kompanija “Holdco east“ poverilac je kredita od pet miliona evra. Kompanija je 18. novembra u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

Vijesti navode da je reč o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom “Podkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od četrdesetak vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27 hiljada kvadrata.

Hipoteku upisali tek krajem novembra prošle godine

Firma “Holdco east“ je registovana 4. maja 2018. godine i vodi se kao malo preduzeće sa jednim zaposlenim, a šifra delatnosti je “konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”.

Kompanija je u 2018. imala gubitak od 615.488 evra, a 2019. je minus iznosio 3,88 miliona. Prema podacima CRPS, firmu je osnovala “Seta Montenegro“. Izvršni direktor je Ivan Popović, a ovlašćeni zastupnici su Mabry Patrick Thomas i “Holdco east”. Popović je izvšni direktor i u “Seta Montenegro“, a isti su i ovlašćeni zastupnici, dok je kompaniju osnovala firma “Seta Holdco S.A.R.L”.

“Seta Montenegro” i “Hedco east” su pre dve i po godine preuzele faktoring kompaniju “Heta”, bivši “Hypo lizing”, a koja je formalno ugašena u julu prošle godine. Za to preuzimanje morala je Agencija za zaštitu konkurencije da daje saglasnost, što je i učinila u febuaru 2018.

“Global Montenegro” je pre 12 godina uzeo kredit od Hypo Alpe Adria banke, a kako ga nije vraćao banka je potraživanje prenela na svoju faktoring kompaniju “Heta” koja je upisala hipoteku na sebe.

Neobično je da je Popovićeva firma tek krajem novembra prošle godine, dve godine nakon preuzimanja “Hete”, hipoteku upisala na sebe.

(Vijesti)