Naslovnica U FOKUSU Marin le Pen: Neću tražiti Makronovu ostavku ako moja stranka pobedi

Marin le Pen: Neću tražiti Makronovu ostavku ako moja stranka pobedi

Lider francuske desnice Marin le Pen rekla je da neće tražiti ostavku predsednika Emanuela Makrona ako njena stranka trijumfuje na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 30. jun (drugi krug 7. jul).

„Poštujem institucije. Ne pozivam na institucionalni haos. Jednostavno će postojati kohabitacija“, rekla je Le Penova u intervjuu za „Figaro“.

Od uspeha evroskeptičnog Nacionalnog okupljanja na predstojećim izborima, koje je Makron zakazao pošto je raspustio skupštinu nakon debakla svoje stranke na izborima za poslanike Evropskog parlamenta, zavisiće i uspeh Marin le Pen na predsedničkim izborima 2027. godine.

„Ništa me neće sprečiti da se kandidujem“, potvrdila je Le Penova.

Makronov gambit: Može li Marin le Pen do pobede na izborima i da li bi to bio „francuski bregzit“?

Dva istraživanja sprovedena nakon evropskih izbora pokazuju da bi Nacionalno okupljanje moglo da računa na između 230 i 270 poslaničkih mesta – čime bi postali najveća stranka u francuskom parlamentu, ali ne bi došli do 289 mesta, koliko je potrebno za apsolutnu većinu.

Međutim, u slučaju takvog rezultata, njihov vodeći kandidat Žordan Bardela bio bi favorit za premijersku funkciju, pogotovo ako bi Nacionalno okupljanje uspelo da postigne sporazum s partijama desnog centra.

Lider francuske umerene desnice Erik Sioti najavio je ranije da će podržati savez s krajnjom desnicom na vanrednim parlamentarnim izborima.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social