Naslovnica SPEKTAR Makron u Berlinu o stvaranju „devete koalicije za duboke udare po Rusiji“!

Makron u Berlinu o stvaranju „devete koalicije za duboke udare po Rusiji“!

Evropa ima veliki broj spoljnih i unutrašnjih neprijatelja i „može da umre“, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron tokom govora u Berlinu povodom 75. godišnjice nemačkog ustava.

„Evropa doživljava, kao što sam rekao pre nekoliko nedelja, trenutke od kojih zavisi njeno postojanje. Zaista verujem da bi naša Evropa mogla da umre“, naglasio je.

Francuski lider je istakao da se ujedinjena Evropa ranije nije suočavala sa „ovolikim brojem spoljnih i unutrašnjih neprijatelja“.

Prema njegovim rečima, aktuelna kriza je direktno povezana sa sukobom u Ukrajini. Takođe, evropske zemlje doživljavaju teškoće zbog dekarbonizacije privrede i porasta nacionalizma.

Misleći na EU, Makron je ocenio da „Evropa treba da u potpunosti podrži Kijev i da bude spremna za svaki scenario, kako bi se postigao mir u Ukrajini“.

Na sastanku sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, rekao je da „današnji izazovi, uključujući sukob u Ukrajini, zahtevaju skok u saradnji Pariza i Berlina koji bi bio i priprema za budućnost“. Dodatno je objasnio:

„Napravili smo taj iskorak od samog početka sukoba u Ukrajini, ali moramo da idemo još dalje. Mi to razumemo i zauzeli smo oštar stav. Ovo pitanje ćemo pokrenuti i na zajedničkom (francusko-nemačkom) Savetu ministara i Savetu odbrane u utorak.

Moramo da pomognemo Ukrajini da se odupre, moramo je naoružavati i obučavati. Moramo da je podržimo i da budemo spremni za svaki scenario kako bismo izgradili dugoročni mir u okviru međunarodnog prava“.

Otkrio je da kao rezultat svoje trodnevne posete Nemačkoj želi da vidi „ambiciozan plan za odbranu Ukrajine, za odbranu i bezbednost Evrope, sa izgradnjom zajedničkog okvira za tu bezbednost i zajedničkim pogledom na rast, inovacije i konkurentnost EU“.

Ranije je Makron rekao da se EU složila da stvori „devetu koaliciju za duboke udare“ radi snabdevanja Ukrajine raketama srednjeg i dugog dometa.

Takođe je rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ukrajinskom ratu“.

Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su već razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali da konsenzus „još nije postignut, mada se ništa ne može isključiti“.

Za vreme sastanka sa francuskim opozicionim liderima početkom marta, Makron je naglaszio da Pariz „nema granica i crvenih linija po pitanju pomoći Ukrajini“.

Ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov rekao je da Evropa neće biti partner Ruske Federacije najmanje jednu generaciju.

Ocenio je da su Makron, šef EU-diplomatije Žozep Borel i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron lideri po antiruskoj retorici među evropskim političarima.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social