Mađarska odbila novi paket sankcija Rusiji: Ne želimo da ugrozimo svoju energetsku bezbednost

Na sastanku je ponovo bilo predloga da se Rusiji uvedu sankcije u oblasti nuklearne energije, kao i da se zabrani isporuka ruske nafte naftovodom „Družba“ u centralnu Evropu, uključujući Mađarsku, naveo je šef mađarske diplomatije

Mađarska je odbila da podrži predloge da se u 12. paket sankcija EU Rusiji uvrste mere koje bi ugrozile energetsku bezbednost evropskih zemalja, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nakon sastanka sa evropskim kolegama u Briselu.

On je napomenuo da je na sastanku ponovo bilo predloga da se Rusiji uvedu sankcije u oblasti nuklearne energije, kao i da se zabrani isporuka ruske nafte naftovodom „Družba“ u centralnu Evropu, uključujući Mađarsku.

„Jasno smo stavili do znanja da se nećemo složiti sa takvim odlukama. Mađarska neće pristati ni na kakve sankcije nuklearnoj industriji, jer bi to ugrozilo sigurnost njenog snabdevanja energijom“, jasno je poručio Sijarto, podsećajući da je za takve odluke potrebna saglasnost svih zemalja EU.

On je dodao da isporuke ruske nafte naftovodom nisu važne samo za Mađarsku, već i za susedne zemlje, posebno Češku i Slovačku.

Šef mađarske diplomatije prethodne je napomenuo da EU ne treba da razgovara o 12. paketu sankcija Rusiji dok ne analizira posledice prethodnih 11.

„Dok saradnja između Istoka i Zapada, koja je dugo bila pouzdana osnova za evropski rast, nastavlja da se raspada, mi već razgovaramo o 12. paketu sankcija. Neuspele odluke u Briselu poslednjih godina dovele su do značajnog smanjenja konkurentnosti Evrope. Tek smo treći po doprinosu globalnoj ekonomiji i imamo najgori učinak u decenijama. U međuvremenu, moramo da plaćamo četiri puta više za prirodni gas u Evropi nego u Severnoj Americi, a za struju – tri puta više nego u Kini“, ukazao je Sijarto.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social