Loše za vaš mozak“: Neurolog otkrio najštetniji proizvod

Neurolog Aleksandra Aljehina rekla je projektu Medikforum o opasnostima masne hrane ne samo za srce, već i za mozak.

Prema rečima stručnjaka, namirnice sa visokim sadržajem holesterola i masti mogu izazvati brzi razvoj demencije i Alchajmerove bolesti.

Odresci od crvenog mesa i puter su bogati zasićenim mastima, koje podižu nivo lošeg holesterola u telu.

„Hrana sa visokim sadržajem holesterola i masti može ubrzati stvaranje beta-amiloidnih plakova u mozgu. Ove lepljive proteinske grupe su okrivljene za većinu oštećenja koja se javljaju u mozgu ljudi sa Alchajmerovom bolešću, najčešćim uzrokom demencije “, rekla je ona.

Studija na ženama pokazala je da je grupa koja je redovno konzumirala hranu bogatu zasićenim mastima pokazala lošije rezultate na testovima razmišljanja i pamćenja.

Specijalista savetuje onima koji su u riziku od razvoja bolesti mozga da preispitaju svoju ishranu.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs