Naslovnica IZA OGLEDALA Led se topi na Grenlandu, tajna baza SAD izlazi na površinu –...

Led se topi na Grenlandu, tajna baza SAD izlazi na površinu – VIDEO

amerika

Klimatske promene koje su prouzrokovale topljenje ledenog pokrivača na Grenlandu ogoliće tajno američko postrojenje za nuklearne projektile koje predstavlja zaostavštinu Hladnog rata i koje je bilo dobro skriveno čak 50 godina.

Tajna baza se nalazi na severozapadu Grenlanda, a u njoj su se izvodila testiranja s biološkim, nuklearnim i hemijskim materijalom. Baza je dobila naziv „Projekat ledeni crv“ prema strogo poverljivom projektu koji je američka vojska pokrenula pre početka Hladnog rata.

Iako se za bazu zna već dvadesetak godina, studija iz 2016. je pokazala da sada zbog topljenja leda preti izlivanje sveg otpada iz ovog postrojenja.

Kako se navodi, u ovoj oblasti je topljenje ubrzano i za 88 godina će baza koja je ukopana u naslage leda biti potpuno otkrivena.

SAD su postavile 600 projektila srednjeg dometa koje su mogli prilično lako da ispale prema Sovjetskom savezu. Kako bi bili sigurni u uspešnost projekta, inženjeri su bušili debeli ledeni pokrivač i stvarali objekte u kojima se moglo čuvati oružje za masovno uništenje.

https://youtu.be/-DPQ15EgyTY

Ipak, danska vlada u čijem je posedu Grenland nije znala šta Amerikanci tačno rade. SAD su ih zavarale objašnjenjem da grade vojnu bazu na površini pod nazivom „Kamp veka“. Taj je objekat navodno trebalo da istraži mogućnost eksperimentisanja na ledenoj površini.

[adsenseyu1]

Amerikanci su „lažni“ kamp i tajnu podzemnu bazu izgradili do 1963. Stvorili su malo društvo ljudi koji su tamo radili i živeli. Imali su prodavnice, bolnice, pozorišta i crkve. Ipak u jednom trenutku, geolozi su shvatili da lednik klizi prema tom mestu i da će srušiti tunele „Ledenog crva“ do kraja 1965. Ubrzo je zatvoren ceo kompleks.

„Napustili su bazu i njen otpad. Pritom su pretpostavljali da će ona večno biti sačuvana pod snegom koji se neprestano nagomilava“, napisali su naučnici u svojoj studiji.

Ipak, nisu mogli da znaju kako će se tačno klimatske promene odraziti na ovo područje. Arktik se topi brže nego bilo koje mesto na Zemlji. Baza je sada razotkrivena, a posledice toga mogu biti katastrofalne za okolinu.

Rashladna tečnost koja se sastoji od stotine hiljada litara dizel goriva, otpadne vode i toksične građevinske hemikalije cure direktno u led. S obzirom na brzinu zagrevanja, naučnici predviđaju da će se sve izliti do 2090. godine. Ako hemikalije iscure u okeane, potpuno će narušiti ravnotrežu ekosistema.

„Samo je pitanje vremena kad će sve otopiti, a posledice toga će biti nemerljive“, zaključio je naučnik Vilijan Kolgam.

(Express.hr)

[adsenseyu5][adsenseyu6]