Lavrov: Vartolomej po nalogu sahranjuje uticaj pravoslavlja u svetu

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov upozorio je danas da je cilj vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da uništi uticaj pravoslavlja u celom svetu, po nalogu SAD.

„Amerika pokušava da neutrališe uticaj pravoslavlja u svetu“, izjavio je šef ruske diplomatije, komentarišući postupke vaseljenskog patrijarha Vartolomeja i njegovu saradnju sa SAD.

Lavrov ocenjuje da je „Pandorina kutija“, koju je Vartolomej otvorio, a koja je već dovela do raskola u Kiparskoj pravoslavnoj crkvi, izazvala previranja i u drugim pravoslavnim crkvama.

Misija patrijarha Vartolomeja je, kaže Lavrov, da sahrani uticaj pravoslavlja u savremenom svetu, a to su pripremili Amerikanci, preneo je „Sputnjik“.

„Oni ne kriju da zajedno sa Vartolomejom aktivno rade pod parolom slobode veroispovesti i verovanja. Jednostavno ne vidim druga objašnjenja za postupke tog čoveka“, istakao je ruski ministar na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

Lavrov smatra da su Amerikanci razlog koji je pobudio Vartolomeja da krene putem raskola i podrivanja viševekovnih tradicija.

S tim u vezi, Lavrov je istakao da u pravoslavnom svetu ne postoji pandan „rimskog pape“, ali da zato postoji vaseljenski patrijarh koji je donedavno poštovan kao prvi među jednakima.

Ranije je patrijarh Vartolomej govorio da u pravoslavlju nema raskola i da on ne planira da čini „ni korak nazad“ u vezi sa ukrajinskim problemom, nazivajući pogrešnom odluku „bratske“ Ruske pravoslavne crkve da prekine komunikaciju sa Konstantinopoljem (današnjim Istanbulom) i crkvama koje su priznale Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.

Ranije je bivši službenik američkog Stejt departmenta DŽim DŽatras izjavio da SAD hoće da „slome kičmu“ pravoslavnoj crkvi, koristeći papske ambicije patrijarha Vartolomeja.