Lavrov o incidentu sa dronom: Upozorili smo ih, morali su znati kuda lete

Sjedinjene Američke Države ignorišu činjenicu da nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini priobalna područja Crnog mora imaju ograničen status za letove, ovo izgleda kao provokacija, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Čuli ste da zvaničnici Pentagona kažu da će SAD nastaviti da lete gde god požele. Ali ako sledite tu logiku, područje oko Sjedinjenih Država ima isti status kao i područje iznad Crnog mora. One (SAD) potpuno zanemaruju činjenicu da je naša vojska, nakon početka specijalne vojne operacije, proglasila određena područja Crnog mora, kao područja sa ograničenim statusom za korišćenje svih vrsta letelica“, rekao je Lavrov televiziji „Rusija 24“.

„Takvo prkosno nepoznavanje ove objektivne činjenice, naravno, navodi na razmišljanje da američka strana stalno pokušava da traži neku vrstu provokacije kako bi eskalirala svoje konfrontacione pristupe“, naglasio je Lavrov.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„To je loše, jer su oni stalno izjavljivali da su odgovorna sila, zainteresovana za stratešku stabilnost… Ali reči su u suprotnosti sa delima“, dodao je Lavrov.

Po njegovim rečima, svaki incident koji izazova sukob nuklearnih sila predstavlja veoma ozbiljne rizike.

„SAD to moraju da znaju“, zaključio je ruski ministar.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je američki dron MK-9 pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja. Ruski lovci koji su podignuti radi presretanja nisu bili u kontakti s njim, niti su upotrebili oružje.

Kako je objašnjeno, 14. marta ujutru američki dron MK-9 leteo je ka ruskoj granici sa isključenim transponderima, a ruski lovci su podignuti u vazduh da bi identifikovali uljeza. Usled naglog manevrisanja, dron je izgubio visinu i pao u vodu.