Kurc podneo ostavku zbog istrage

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo je ostavku. Na njegovo mesto dolazi ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg, predložio ga je Kurc u svom obraćanju medijima.

U svom govoru on je poručio da navodi protiv njega potiču iz 2016. godine i da će on dokazati da oni nisu istiniti.

„Mnogi političari su to doživeli, ali ovaj put je drugačije jer je koalicioni partner rešio da zauzme stav protiv mene“, jasan je bio Kurc.

Zahvalio je vladinom timu koji je rekao da će napustiti funkciju ako dođe do njegove ostavke, ali kako je rekao „ovde nije reč o partijskim interesima, ni o njegovoj ličnosti, već o zemlji“.

„Povlačim se da bih izbegao haos i kako bi se rešila pat pozicija u kojoj se nalazi koalicija. Biću šef poslaničkog kluba OVP u parlamentu“, zaključio je Kurc.

Podsetimo, austrijski kancelar Sebastijan Kurc pod istragom je zbog sumnje na korupciju, saopštili su tužioci 6. oktobra, posle pretresa nekoliko ministarstava i kancelarija vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) na čijem je čelu Kurc.

Tužilaštvo za borbu protiv korupcije je pored Kurca pod istragu stavilo još devet osoba i tri organizacije.

Kurz je pod istragom je zbog tvrdnji da je državni novac Ministarstva finansija upotrebljen u koruptivnom poslu, kako bi se u tabloidnim novinama osiguralo pozitivno izveštavanje o stranci na čijem je čelu austrijski kancelar, objavili su tužioci.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(b92)