Kruna koju niko nije smeo da nosi zbog STRAŠNE KLETVE zbog koje je i Hitler doživeo NERVNI SLOM

kruna

Ova kruna strogo je čuvana! Da bi se došlo do nje treba otvoriti „7 brava“. Oni koji veruju u tajve stvari kažu i da je ukleta, a jeziva kletva glasi: „Svako ko je stavi na glavu, a nije kralj, biće proklet i umreće kroz godinu dana!“

Kruna Svetog Vaclava napravljena je mnogo posle smrti ovog svetitelja kojeg je kanonizovala i pravoslavna i katolička crkva. Sveti Vaclav poznat je kao zaštitnik Češke, Praga, proizvođača piva i vina.

Kruna je namenski napravljena za krunisanje Karla IV od Luksemburga 1347. godine i to nakon 400 godina od smrti Svetog Vaclava. Karlo IV nazvao je simbolično krunu po Svetom Vaclavu jer se trudio da nastavi slavnu tradiciju češkog kraljevskog roda Pšemislovaca, čije je bio potomak po majci .

Napravljena je za sva buduća krunisanja čeških kraljeva, a zadnji put je korišćena na krunisanju Ferdinanda V 1836. godine.

Izrađena je od dvadesetjednokaratnog i dvadesetdvokaratnog zlata. Ukrašena je sa izuzetno retkim i vrednim dragim kamenjem. Sastoji se od 19 safira, 44 spinela, jednog rubina, 30 smaragda i 20 bisera. Svi ukrasi su postavljeni na “heraldičke ljiljane” koji se uzdižu iznad osnove krune.

Po legendi, kruna pripada Svetom Vaclavu i prema predanju može je nositi samo kralj Čeha tokom krunisanja. Svako drugi ko se odvaži da je nosi biće proklet i umreće kroz godinu dana kaže legenda.

Česi rado govore o tome kako je njihovo “prokletstvo” već stiglo mnogo koji su se drznuli da ne poslušaju upozorenje! Mnogo godina kasnije jedan poznati nacistički oficir stavio je krunu na glavu i nije dobro prošao!

Rajnhard Hajdrih bio je SS-oficir, šef Glavnog bezbednosne službe Trećeg rajha i guverner Češke i Moravske. Najpoznatiji nadimak bio mu je Praški kasapin.

Istoričari ga smatraju jednom od najmračnijih ličnosti među Hitlerovim saradnicima. I sam firer ga je nazvao “čovekom sa gvozdenim srcem”.

Bio je osnivač i šef Ziherhajtdinsta (SD), obaveštajne organizacije koja je bila zadužena za pronalaženje i gušenje otpora nacistima pomoću hapšenja, deportacija i ubistava.

Učestvovao je u organizaciji “Kristalne noći”, serije koordinisanih napada na Jevreje širom nacističke Nemačke i delova Austrije koji su bili uvertira za Holokaust.

Po dolasku u Prag, Hajdrih je pokušavao da eliminiše opoziciju nacističkoj okupaciji suzbijajući češku kulturu i deportujući i ubijajući članove češkog pokreta otpora.

Za vreme inspekcije katedrale Svetog Vita u Pragu, Hajdrih je video krunu i stavio je na glavu. Nedugo zatim pogubljen je od strane češkog otpora!

Priča kaže da je Hitler, kada je čuo za atentat, doživeo nervni slom! Bio je toliko besan zbog Hajdrihove smrti da je naredio hapšenje i streljanje 10.000 slučajno odabranih Čeha.

Kruna Svetog Vaclava nije javno izložena. Umesto nje u katedrali Svetog Vita može se videti njena replika, a prava relikvija se nalazi u kripti crkve u koju se može ući samo kroz vrata koja se nalaze u kapeli Svetog Vaclava.

Vrata tajne odaje u kojoj se čuva kruna poseduju sedam brava. Jedan ključ nalazi se kod predsednika Češke republike, drugi kod predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta, treći kod predsedavajućeg senatata, četvrti kod premijera, peti kod gradonačelnika Praga, šesti kod arhiepiskopa Praškog i sedmi kod starešine crkve Svetog Vita.

Sam sistem od 7 “ključonoša” dovoljno govori o istorijskoj i simboličnoj vrednosti krune koju ona ima za ceo češki narod… čak i bez priče o kletvi!

(Hit.rs)