Naslovnica U FOKUSU Kristijan Šmit: Naredne nedelje idem u RS, Dodik nema nadležnost da me...

Kristijan Šmit: Naredne nedelje idem u RS, Dodik nema nadležnost da me uhapsi

Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit izjavio je da će sledeće nedelje otputovati u republiku Srpsku i poručio predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da se „spremi na neke neugodne trenutke“.

„Tamo zapravo imam termine u narednih nekoliko dana i nedelja, posebno u Banjaluci, ali i u drugim gradovima. Ja se toga držim – i preporučujem gospodinu Dodiku da više ne tera svoje sebične ludosti“, rekao je on.

Ne misli da će biti uhapšen, kako je najavljivao Dodik.

“Zaštićen sam Bečkom diplomatskom konvencijom i samim tim uživam imunitet. I pored toga Dodik ne bi imao nadležnost da me uhapsi ili naredi hapšenje jer nema ovlašćenja da daje naređenja policiji.

Tužilaštvo bi to prvo moralo da razjasni. Dodik je već pokušao da me prijavi u Republici Srpskoj, a pametno banjalučko javno tužilaštvo je, iz mera predostrožnosti, ovaj postupak odmah prosledilo Državnom javnom tužilaštvu u Sarajevu, od kojeg dalje ništa nisam čuo.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Dodikovo ponašanje je šamar EU koja pokušava da unapredi vladavinu prava u Bosni. Vara se ako smatra da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi. Dakle, gospodin Dodik bi se trebao pripremiti za neke prilično neugodne trenutke.” odgovorio je Šmit.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

(N1)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social