Naslovnica ŽIVOT Kozmetika obiluje hemijskim otrovima koji izazivaju hormonske poremećaje, evo o čemu se...

Kozmetika obiluje hemijskim otrovima koji izazivaju hormonske poremećaje, evo o čemu se radi …

[adsenseyu2]

kozmetika-sminka

U našoj svakodnevnoj brizi oko zdravlja i kvaliteta našeg izgleda često upotrebljavamo brojne kozmetičke preparate kao i one za ličnu higijenu koji sadrže hemikalije koje uzokuju hormonalnu neravnotežu . Na našu veliku žalost , nalaze se u skoro svakom preparatu koji koristimo.

Ovi sastojci mogu izmeniti hormonalnu hemiju na nekoliko načina. Oni mogu povećati cirkulaciju određenih hormona oponašajući njihovu aktivnost u telu, ili mogu smanjiti nivo polnih hormona u telu kao i blokirati njihovu aktivnost. To može uticati na plodnost, dovesti do rane menopauze i uticati na stvari kao što su raspoloženje, te trajanje i obim menstrualnog ciklusa kod žena.

Ftalati

Ftalati su hemikalije koje se koriste u većini veštački mirisnih proizvodima . To uključuje osveživače vazduha , mirisne proizvode za negu tela , te većinu komercijalnih parfema . Oni se koriste kako bi se stabilizovala mirisna komponenta .

[adsenseyu1]

Ftalati se koriste zapravo svuda , osim u kozmetici i kao premazi na tabletama , u ljepilima , poljoprivrednim aditivima , građevinskom materijalu , prehrambenim proizvodima , bojama te dečjim igračkama . Kako se koristi za omekšavanje plastike prisutni su svakodnevnim predmetima s kojima su deca u doticaju a studije dokazuju da ftalati uzrokuju gojaznost kod dece o čemu možete čitati ovde . Značajno je i to da su u brojnim ispitivanjima u urinu ispitanika redovno pronađeni ftalati i to kod gotovo svih .

Istraživanja su zaključila da ftalati verovatno doprinose preranoj pojavi menopauze , a takođe mogu doprineti neplodnosti kod žena i muškaraca . Oni mogu imati određeni uticaj na prirodne hormone koji cirkulišu u telu , te su pokazali sposobnost da se smanje kruženje polnih hormona.

Drugim rečima , oni ometaju telesnu prirodnu sposobnost kontrolisanja prirodne ravnoteže ženskih i muških polnih hormona .

Na proizvodima su ftalati navedeni kao : DEHP di ( 2 – etilheksil ) ftalat , DBP dibutil-ftalat , BBP benzilbutilftalat , DINP di- “ izononil “ ftalat , DIDP di- “ izodecil “ ftalat , DNOP di – n – oktilftalat .

[adsenseyu4]

Amini

Ove hemikalije se često koriste kao emulgatori za stabilne smese , kao agens za penjenje kod tekućih sapuna i šampona , takođe služe i kao konzervansi sa dugim rokom trajanja . Oni ne samo da su povezani sa hormonskim poremećajima , nego su takođe povezani is rakom jetre i bubrega kao is nagrizajućim svojstvima za osetljivo tkivo oka .

Na proizvodima su navedeni kao : diethanolamine ( DEA ) , trietanolamin ( TEA ) , amonoethanolamin ( MEA )

Nonilfenol ili nonilfenol etoksilat ( NPE )

Ove hemikalije se nalaze u mnogim komercijalnim bojama za kosu , kao iu deterdžentima za pranje i čišćenje u domaćinstvu . Osim toga nalaze se iu odeći , NPE je otkriven u 2/3 odeće poznatih brendova koji se prodaju širom sveta , o čemu smo više pisali ovdje . Ova hemikalija je otrovna i imitira ženske polne hormone te utiče na polni razvoj reproduktivnog sistema . Ovaj otrov čak iu malim količinama predstavlja veliku opasnost po okolinu .

[adsenseyu1]

Na proizvodima su navedeni kao 4 – nonilfenol , alkilfenol .

Paraben

Parabeni su konzervansi koji su prisutni u mnogim proizvodima za negu kose i kože . Parabeni su poznati endokrini poremećaji s dokumentovanom istorijom kao uzročnici hormonalnih problema zbog svoje sposobnosti da oponašaju ženski hormon estrogen. Studije otkrivaju kako su parabeni otkriveni u čak 99% uzoraka tkiva uzetih od žena s rakom dojke.

Na proizvodima su navedeni s prefiksima : “ metil “ , “ etil “ , “ propil “ i “ butil . „

Triklosan

Triklosan je antibakterijski agens koji se dodaje krutim i tekućim sapunima za antibakterijsku upotrebu , no može se naći i u ostalim sredstvima za negu tela . On je vrlo razoran za ljudski endokrini sistem  iu poslednih nekoliko godina je povezan s rakom . Srećom , kod puno proizvoda je ovaj sastojak izbačen , ali ga se još uvek može naći te treba obratiti pažnju na ovaj sastojak na etiketi proizvoda .

Verovatno vam se pojavilo pitanje kako da sve ovo izbegnete . Srećom , u današnje doba je lako doći do preparata za negu tela koji su napravljeni od sastojaka isključivo organskog porekla . Mogu se kupiti u prodavnicama , biljnim apotekama , na internetu , a takođe ih izrađuju mnogi vaši prijatelji kod kuće . Postoje čak i nekoliko uputstva kako da ih napravite i sami . Ukoliko vam se čini da su ti prirodni proizvodi nešto skuplji od konvencionalnih , setite se samo da kupujete svoje zdravlje , a ono nema cenu.

(4Dportal)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]