KONTROVERZNI SRPSKI ANALITIČAR: „SAD će biti surove ako ne pristanemo na Republiku Srpsku usred Kosova“

Kontroverzni srpski analitičar Darko Trifunović za kojeg nezavisni crnogorski medij „In4S“ tvrdi da su proverom saznali da se lažno predstavlja ima svoje neverovatne teorije. U donjem tekstu imate njegove teorije kao i tvrdnje poznatog crnogorskoh medija „In4S“.

Delegacija Srbije će u sredu otputovati u Vašington, kosovska je otišla preko Atlantika juče, a svi se pitaju o čemu će se konkretno razgovarati u Beloj kući.

Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović smatra da će u Vašingtonu Srbija dobiti iznenađujuću ponudu.

„Srbiji će biti ponuđeno ono što ne može da odbije, a ne zna kako će da prihvati, neka forma Republike Srpske i to je ono čime bi svi mogli da budu zadovoljni i svi da budu nezadovoljni“, kaže Trifunović u intervjuu za Kosovo Onlajn.

Zašto mislite da će model RS biti na stolu u Beloj kući?

Zato što je to „vin-vin“ situacija. Da se formira RS na Kosovu, nadogradnja ZSO, tačnije srpskih opština sa daleko većim ingerencijama, uz uslov da Beograd onda prizna Kosovo.

Da li verujete da SAD ima iskustva s ovakvim dogovorima?

Samo pomislite šta bi bilo da su Srbi prihvatili Z4 u Hrvatskoj. To je kod nas bilo označeno kao nacionalna izdaja, jer je Rusima bilo potrebno da kupe još malo vremena da Zapad bude preokupiran Balkanom i vidite šta je bilo na kraju. Srbi su na početku bili protiv Dejtona, a sada su jedini koji se pozivaju na Dejtonski sporazum.

Zašto mislite da bi Srbija mogla da pristane na takvu ponudu?

Hajde malo da razmislimo i priznamo. Mi smo poražena strana iz 1999. Mi smo Kumanovskim sporazumom pristali da povučemo vojsku i policiju i gde je sada srpski narod na KiM? Ali hajde da sačekamo da vidimo kako će reagovati kosovski predstavnici ako ponuda bude formiranje RS. Mi moramo da tražimo bolji status za Srbe na KiM, zaštitu manastira….

Mislite li da će Priština pristati na formiranje Republike Srpske na Kosmetu?

Moraće. Strana koja odbije snosiće odgovornost i SAD će biti surove prema onima koji ne pristanu na dogovor. Videćemo. Mnogo toga biće na stolu. S druge strane, mi još nismo čuli šta Beograd traži. Albanci su izašli sa maksimalnim zahtevima, mi nismo sa kontrapredlogom, što nam sužava manevarski prostor.

Ko je kriv za to što Beograd nije izneo svoj predlog?

Mi smo šampioni u propuštanju šansi. Tako smo propustili prve tri godine Trampovog mandata i sada u foto-finišu nešto pokušavamo. To je nešto što ne možete da pripišete predsedniku Vučiću jer su razne interesne grupe radile i rade protiv njega, čak i neki koji su mu bliski, koji su srpski interes poistovetili s ruskim. On je pokušavao na sve načine, bio je i domaćin Rami, hteo je da spusti loptu, ali nismo videli inicijativu srpskih i albanskih intelektualaca da se sedne za sto i razgovara. Ne vidim tu neophodnu incijativu, ne da pričamo o prošlosti, nego o stvarima iz sadašnjosti i temama koje nas povezuju.

TVRDNJE CRNOGORSKOG MEDIJA: Lažnjak na kub – Darko Trifunović – lažni ekspert, lažni terorista i lažni profesor

Tekst objavljen 24/04/2019

Dekan Fakulteta za bezbjednost u Beogradu, Vladimir Cvetković, danas je poslao cirkularno pismo medijima u kojem ih obavještava da Darko Trifunović nije profesor na tom fakultetu

Darko Trifunović, samozvani ekspert za bezbjednost, koji za RTCG često komentariše društveno-političke prilike u Crnoj Gori, ne štedeći se obilazi i druge televizije u regionu. Sva njegova gostovanja, po pravilu, završavaju se svojevrsnim fijaskom, i dokaz su da je Trifunović stručnjak jedino kada je riječ o njegovoj vlastitoj bezbjednosti.

Analizirajući tzv. „Državni udar“, napadajući na pravdi Boga svoje sunarodnike, Trifunović je, naravno, vodio računa o vlastitoj sigurnosti, i uvećavao bankovni saldo prodajući obraz za šaku evra.

Tokom gostovanja na TV Hepi kod Milomira Marića, ovaj vajni stručnjak „otkrio“ je da je, tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju, pripremao teroristički napad na SAD!!! Ipak, ovakvi i slični gafovi nisu spriječili režimska glasila da Trifunovića uzimaju kao relevantnu adresu, kada je riječ o sagledavanju prilika u regionu.

Prilikom gostovanja kod Teše Tešanovića saznali smo da je ovaj nesuđeni „terorista“ prijatelj sa Cimermanom, da je Rusija izvor svih nesreća, a da bi Srbi trebalo da se usreće ugađajući Americi. Ipak, i ovdje je Trifunović na djelu pokazao da je zaista ekspert za bezbjednost (naravno – vlastitu). „Hrabro“ je pobjegao od duela sa novinarom Žarkovićem, izbjegavši da bude potučen, u najmanju ruku – argumentima.

Ipak, ovdje nije kraj nevoljama omiljenog režimskog eksperta. I pored svih „izleta“ ovog koloritnog lika, po svemu sudeći, listi njegovih sagrešenja možemo dodati i – lažno predstavljanje. Naime, dekan Fakulteta za bezbjednost u Beogradu, Vladimir Cvetković, danas je poslao cirkularno pismo medijima u kojem ih obavještava da Darko Trifunović nije profesor na tom fakultetu, te da ovaj svjesno obmanjuje javnost.

„Trifunović je u zvanju naučnog istraživača i ne učestvuje u nastavi“, napisao je dekan Cvetković.

Link na tekst je OVDE

Da li je Trifunović bio uhapšen?

Poznati crnogorski medij „In4S“ dalje iznosi niz optužbi na račun Trifunovića:

„Trifunović je uhapšen u Beogradu za vrijeme bombardovanja. U zatvoru je proveo 45 dana. Uhapšen je zbog fotografisanja strateških lokacija u glavnom gradu Srbije i SRJ, i optužen da je postavljao lokatore za NATO zločinca! Trifunoviću je trebalo 17 minuta da odgovori na prosto pitanje urednika emisija Marića – Jeste li bili uhapšeni?“

Ostatak teksta možete pročitati OVDE

(Kosovoonline,In4S)