Šoljica kafe ujutru, još jedna za ručak, a možda čak i uveče… Ali koliko je zapravo bezbedno popiti, a da ne ugrozite zdravlje?
Prema važećim normama, odrasla osoba može popiti najviše dva espresa dnevno. Ako se kafa razblaži, to odgovara dvema porcijama amerikane ili kapućina od po 150 ml.
Stručnjaci podsećaju da kafa ima izražen antivirusni efekat. Ovo popularno piće sadrži značajnu količinu različitih kafenskih kiselina koje deluju kao antioksidanti. Njihova struktura veoma je slična mokraćnoj kiselini, što objašnjava delovanje na organizam.
Međutim, postoje osobe kojima kafa može biti štetna. To su pre svega oni koji imaju problema sa funkcijom bubrega, poremećaje metabolizma mokraćne kiseline ili izražene neuro-artritične oblike dijateze. U tim slučajevima, unos kafe trebalo bi da bude tema razgovora sa lekarom.
Važno je znati da je espreso zapravo mala, koncentrovana doza – 25 do 30 ml kafe spremljene u aparatu ili džezvi od mlevenih zrna. Upravo on je osnova za mnoga druga pića, poput amerikane (gde se dodaje više vode), kapućina i latea (u koje ide i mleko pored vode).
Kofein stimuliše cirkulaciju krvi, uključujući i kroz bubrege, što znači da ima diuretički efekat i podstiče izlučivanje tečnosti iz tela. Zbog toga se onima koji često piju kafu savetuje da unose i više vode.
Ako želite da kafa bude zdraviji izbor, preporuka je da je pijete bez šećera i sirupa, a u slučaju da dodajete mleko – neka to bude ono sa niskim procentom masti.
Webtribune.rs