Naslovnica U FOKUSU Ko nadzire izbore u Srbiji: Rokfeler i NED „štite“ srpsku demokratiju

Ko nadzire izbore u Srbiji: Rokfeler i NED „štite“ srpsku demokratiju

Takozvani bugarski vozovi, tobožnja kupovina glasova i birači iz Republike Srpske koji su navodno zagadili demokratski izborni proces u Srbiji – danas su „uočeni“ ni manje ni više nego očima posmatrača koje je angažovao Zapad – kroz posmatračke misije, ali i nevladine organizacije aktivne u našoj zemlji.

Pritom, potpuno je jasno da zemlje Zapada imaju svoju (geo)političku agendu na srpskim izborima. A to znači – i sopstveni interes za ishod izbora i postizbornih dešavanja u Srbiji.

O zainteresovanosti različitih zapadnih službi za ishod srpskih parlamentarnih, ali i beogradskih izbora, svedoči i podatak da je glasanje „kontrolisalo“ više od 400 međunarodnih posmatrača, od čega je 80 parlamentaraca iz Parlamentarne skupštine OEBS-a, Saveta Evrope i Evropskog parlamenta.

O njihovoj objektivnosti možda najbolje svedoči podatak da misiju Evropskog parlamenta čini osmoro dežurnih „pasa čuvara“ demokratije, čiji je predvodnik Slovenac Kliment Grošelj, koji je i ranije dolazio u Srbiju, samo u jednoj drugoj misiji – da otvoreno pruži podršku jednom od izbornih kandidata, Pavlu Grboviću iz Pokreta slobodnih građana.

„Vest iz nesvesti“ jeste i ta da se za zaštitnika svetskih i demokratskih izbora koji se, kako tvrdi, ne meša u glasački proces, proglasio i američki ambasador Kristofer Hil. I ne samo on – jer  ambasada SAD ima 14 timova koji su raspoređeni po celoj Srbiji i Beogradu.

Zapadna uloga u „kontroli“ srpskih izbora, međutim, u najvećem broju slučajeva nije ni tako direktna, a ni sasvim očigledna.

[adsenseyu1]

Najviše prigovora na regularnost današnjih izbora su tako uložili pripadnici CRTE (Centar za istraživanje, demokratiju i odgovornost), nevladine organizacije Kreni-Promeni, pa i učesnici inicijative „Proglas“, kao i televizije N1 i Nova S koji su „dokaze“ o tome da najvažniji demokratski proces u Srbiji nije tako demokratski bazirali na različitim snimcima sa Tvitera, ali i izveštajima pomenutih nevladinih organizacija.

Nećete se, sigurno, iznenaditi, ako kažemo da je u pozadini svih ovih organizacija takođe – Zapad.

Zajednički imenitelj za većinu ovih grupa je zapadni novac, pa tako NVO CRTA, na primer, organizaciju koja je samo u prva četiri sata glasanja „uspela“ da detektuje čak 70 izbornih neregularnosti (među kojima je i navodno „organizovano dovođenje birača istim automobilom“, i vođenje paralelne evidencije) finansiraju, između ostalih američki NED, ambasade Kanade, Amerike, Britanije i Francuske, te „Rokfeler fondacija“.

Gotovo je preslikana situacija i na donatorskoj listi CESID-a koji je takođe uočavao nepravilnosti – među njima su, uz manja odstupanja, poput na primer, ambasade Švedske i Evropske komisije – naravno i sveprisutni NED i Rokfeler.

„Rokfeler fondacija“ nije štedela novca ni da potpomogne objektivnost organizacije „Kreni-promeni“ koja je akreditovala 233 posmatrača na ovim izborima.

Da nije bilo ove NVO ne bismo saznali da neko „vrši pritisak na birače“ u pojedinim delovima Beograda (što je RIK kasnije kategorički demantovao), a ne bismo ni imali zaplet ravan trileru u kome pojedini mediji organizaciju „Kreni promeni“ optužuju da su navodno sami dovozili crne džipove i fotografisali ih kako bi „kreirali lažnu atmosferu neregularnih izbora“.

Da se možda i namerno stvara smutnja među glasačima, sugeriše i to što čitavog dana društvenim mrežama kruže poruke da će na izborima biti korišćene takozvane „piši-briši“ olovke, te da će se na taj način prekrajati izborna volja građana.

Prema podacima „Rokfeler fondacije“, oni su „Kreni-promeni“ 3. maja prošle godine „nagradili“ sa 60.000 evra. Svrha ove uplate bila je, bar je tako navedeno, „obnovljiva energija i zdravo okruženje“, što je bio razlog i za isplatu 25.000 evra koje je organizacija od ovog darodavca dobila  29.aprila 2021.

Za šta je i kako NVO aktivna u Srbiji koristila pare, ne znamo, ali je svima već poodavno jasno odakle te pare američkoj fondaciji.

Istinu o tome ko se krije iza ovog fonda, otkrila je Frensis Stonor Sanders u svojoj knjizi „Hladni rat u kulturi –  CIA u svetu umetnosti i književnosti“ iz koje saznajemo da je od 1950. do 1967. CIA obavljala funkciju tajnog ministarstva kulture koje je imalo za cilj da Evropi nametne američke vrednosti.

Da bi sakrila koga stvarno finansira CIA je, kako se navodi u ovoj knjizi, osnivala lažne fondacije i koristila posrednike, poput „Ford fondacije“, ali i „Rokfeler fondacije“. O autentičnosti tvrdnji Frensis Saunders možda najbolje govori činjenica da je recenzija ove knjige objavljena i na sajtu same CIA.

Kao čuvari demokratskog izbornog procesa u Srbiji ovaj put postavili su se i potpisnici inicijative „Proglas“, koji su, kako su naveli, pozvali tužilaštvo da reaguje u vezi sa navodnim organizovanim dovođenjem ljudi iz Republike Srpske u Arenu.

RT Balkan je nedavno je otkrio da iza ove kampanje stoji nevladina organizacija „Građanske inicijative“, koju, gle čuda – finansira takođe Zapad. Na listi donatora ove inicijative, uz ambasade Holandije, Velike Britanije, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država, nalaze se i Evropska komisija, Fridom haus, „Integra Kosovo“, Soroševa Kosovska fondacija za otvoreno društvo kao i njen ogranak u „skraćenoj“ Srbiji, Savet Evrope, USAID… I, naravno – NED, američka Nacionalna zadužbina za demokratiju koja je još od osnivanja dovođena u vezu sa delovanjem CIA.

Okreni, obrni, tragovi onih koji danas po biralištima širom Srbije „love“ nepravilnosti, vode ka CIA – tako da ne možemo a da se ne pitamo, zašto je Amerikancima, navodno, toliko stalo do regularnosti izbora u Srbiji? Ili je u pitanju neki drugi interes…

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social