Naslovnica U FOKUSU Kirbi: Predali smo sve što je Ukrajini potrebno – Spremni su za...

Kirbi: Predali smo sve što je Ukrajini potrebno – Spremni su za kontraofanzivu

Sjedinjene Američke Države predale su Ukrajini skoro 100 odsto vojne pomoći koju je tražila za kontraofanzivu, ali se isporuke nastavljaju, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije koordinator za strateške koordinacije u Savetu nacionalne bezbednosti Bele kuće Džon Kirbi.

„Na osnovu naših pregovora sa Ukrajincima o tome šta im je potrebno za planiranu prolećnu ofanzivu, predali smo skoro sve što je bilo na tom spisku. Završili smo isporuke skoro 100 odsto onoga što su tražili“, rekao je Kirbi, prenosi Sputnjik.

On je naglasio da američka administracija očekuje da „nastavi da dobija podršku Senata u narednim danima i nedeljama“ za isporuku pomoći Ukrajini i za obuku ukrajinskih vojnika.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Cilj je ne samo da imaju oružje, već i da nauče da ga koriste“, kazao je Kirbi i dodao da će veoma brzo Ukrajini biti isporučeni novi paketi pomoći.

Na pitanje da li SAD imaju podatke o gubicima ukrajinske vojske, Kirbi je odgovorio da o tome ne želi da govori.

Nikada ne govorimo o ukrajinskim gubicima i mislim da nećemo promeniti tu poziciju.

Ako vlasti u Kijevu imaju takvu želju, mogu da objave tu informaciju. Neću da iznosim ništa što će im zakomplikovati situaciju, rekao je Kirbi, preneo je TASS.


(Fonet)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]