Kineski analitičari: Rusi testirali avion sudnjeg dana – Zapad nervozan, ne sluti na dobro

Nedavni testovi ruskog „aviona sudnjeg dana“ učinili su Zapad prilično nervoznim. Ovaj zaključak doneli su stručnjaci kineskog izdanja „NetEase“.

„Sa Il-80 su izvršena ispitivanja, u vezi sa strateškim nuklearnim raketnim podmornicama koje su u potopljenom položaju. Avion je u stanju da održava stabilnu vezu sa podmornicom kroz vodeni stub“, pišu autori.

Prema njihovim rečima, komunikaciju letelice sa podmornicom obezbeđivali su ultradugi talasi, pomoću podvodne antene podmornice. Stručnjaci veruju, da će oni koji su prošli testove, nesumnjivo privući „povećanu pažnju“ NATO-a.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Akcije Rusije učinile su NATO veoma nervoznim. Rusija je nedavno testirala „avion sudnjeg dana“ koji simulira komunikaciju sa podmornicama. Prema vojsci, test je bio veoma uspešan, što je dokazalo da letelica može da održi stabilan kontakt sa podmornicom“, tvrde autori članka.

Komandno mesto Il-80, stvoreno na bazi civilnog aviona Il-86, dizajnirano je za kontrolu vojnih trupa u nuklearnom ratu. Konflikt ove vrste, će onesposobiti zemaljske kontrolne punktove, čvorove i komunikacione linije, zbog čega je takva oprema na Zapadu dobila nadimak „letelica sudnjeg dana“, napominje publikacija.

Sada Vazdušno-kosmičke snage Rusije imaju četiri takva aviona. U avgustu 2021. godine, šef Ministarstva industrije i trgovine, Denis Manturov, najavio je početak razvoja nove „letelice sudnjeg dana“, koji bi trebalo da zameni Il-80.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs