Bio je upozoren: Gorbačov imao priliku da spase SSSR sa ovim dokumentom …

Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, mogao je da spase Sovjetski Savez jer je „Beloveški sporazum“ bio nezakonit.

Na ovo ga je upozorio gradonačelnik Lenjingrada Anatolij Sobčak, izjavila je Ljudmila Narusova, članica Komiteta Saveta Federacije za ustavno zakonodavstvo i izgradnju države.

Supruga prvog gradonačelnika Sankt Peterburga prisetila se događaja s kraja decembra 1991. godine- „Beloveškog sporazuma“, koji je Jeljcin nameravao da potpiše.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema njenim rečima, Sobčak je došao kod Gorbačova i rekao: „Mihaile Sergejeviču, ja sam advokat i kažem vam da imamo u rukama rezultate svesaveznog referenduma, gde se postavljalo pitanje da li sačuvati Sovjetski Savez ili ne. Rezultat je da. Mi imamo ovaj legitimni dokument u našim rukama.”

Sobčak je, prema Narusovoj, rekao lideru zemlje da je „Sve što se dešava u Belovežju protivzakonito, ravno državnom udaru“, jer ignoriše rezultate svesveznog referenduma.

„Međutim, ovde se pokazalo da je Gorbačov slab, i nije mogao da iskoristi činjenicu, da je i predsednik zemlje i vrhovni komandant. Zahvaljujući njemu napustili smo komunističku prošlost. On je zaslužan za raspad SSSR-a, koji se dogodio zahvaljujući pučistima 1991. godine, i složenosti perestrojke, koja je neizbežna u svakom istorijskom razvoju“, objasnila je Narusova.

Ona je dodala, da je Gorbačov, s druge strane, učinio mnogo za zemlju- vratio akademika Saharova iz egzila, povukao trupe iz Avganistana i okončao besmisleni ubilački rat, i stvorio zakon o slobodnom kretanju ljudi preko ruskih granica, zahvaljujući kome se otvorila „gvozdena zavesa“.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs