Kina u hibridnom ratu sa SAD

Među nebrojenim geopolitičkim efektima koronavirusa koji pogađaju zemlju, jedan je već vidljiv. Kina se repozicionirala. Prvi put od početka reformi Denga Sjaopinga 1978. godine, Peking otvoreno posmatra SAD kao pretnju, što je pre mesec dana izjavio ministar spoljnih poslova Vang Ii na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji tokom vrhunca borbe protiv koronavirusa.

Peking pažljivo i postupno oblikuje stav da je, od početka epidemije koronovirusa, rukovodstvo znalo da je pod hibridnim ratnim napadom. Sijeva terminologija je osnovni polazatelj. On je otvoreno rekao da je to rat. Kao kontranapad morao je biti pokrenut „narodni rat“.

Kada je Žao Lijan, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, u svom tvitu izrazio mogućnost da je „američka vojska mogla biti ta koja je dovela epidemiju u Vuhan“, Peking je poslao zvaničnu poruku da su sve karte na stolu.

Potparol je uspostavio direktnu vezu sa Vojnim igrama u Vuhanu, u oktobru 2019. godine, a koje su uključivale delegaciju od 300 američkih vojnika. 

Njegov eksplozivni zaključak je da je Covid-19 već postojao u SAD-u pre nego što je identifikovan u Vuhanu, na osnovu, sada već u potpunosti dokumentovane nesposobnosti SAD-a da testira i potvrdi razlike u poređenju sa gripom.

Dodajući na sve to činjenicu da varijacije gena koronavirusa u Iranu i Italiji ne pripadaju sorti koja je zarazila Vuhan, kineski mediji sada otvoreno postavljaju pitanja i dovode u vezu zatvaranje laboratorije u Fort Detriku u avgustu prošle godine, vojne igre i epidemiju u Vuhanu. Neka od ovih pitanja su ostala bez odgovora. 

Dodatna pitanja ostaju oko Događaja 201 u Njujorku, 18. oktobra 2019. godine: proba za svetsku pandemiju uzrokovanu smrtonosnim virusom – koji je izgledao kao koronavirus.

Ova čudna slučajnost dogodila se mesec dana pre izbijanja epidemije u Vuhanu. Događaj 201 sponzorirali su Fondacija Bill & Melinda Gates, Svetski ekonomski forum (VEF), CIA, Bloomberg, John Hopkins Fondacija i UN. Svetske vojne igre otvorene su u Vuhanu istog dana.

Bez obzira na njegovo poreklo, koje još uvek nije do kraja utvrđeno, koliko Tramp tvituje o „kineskom virusu“ Covid-19 već postavlja neizmerno ozbiljna pitanja u vezi s biopolitikom i bio-terorom. Radna hipoteza koronavirusa kao veoma moćnog, ali ne i bio-oružja koje izaziva Armagedon čini ga savršenim sredstvom za široku društvenu kontrolu – na globalnom nivou.

Svetska scena se menja velikom brzinom. Jednom kada je Peking identifikovao koronavirus kao napad biološkim oružjem, „narodni rat“ je pokrenut sa punom snagom države.

Phone

Na temelju stava „šta god treba“. Sada ulazimo u novu fazu, koju će Peking iskoristiti za značajnu rekalibraciju interakcije sa Zapadom, i pod vrlo različitim okvirima kada je u pitanju SAD i EU.

Meka snaga je najvažnija. Peking je poslao avion kompanije Air China u Italiju noseći 2.300 velikih kutija punih maski sa natpisom: „Mi smo talasi iz istog mora, lišće sa istog drveta, cveće iz iste bašte“. Kina je takođe poslala ogroman humanitarni paket u Iran.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao biti eksplicitniji: „Jedina zemlja koja nam može pomoći je Kina. Do sada ste svi shvatili da evropska solidarnost ne postoji. To je bila bajka na papiru.“

Pod oštrim sankcijama i demonizovana gotovo oduvek, Kuba je još uvek u stanju da se probije napred – čak i biotehnologijom. Protivvirusni heberon – ili interferon alfa 2b – terapija, a ne vakcina, korišćen je sa velikim uspehom u lečenju koronavirusa. Zajedničkim poduhvatom, u Kini se proizvodi verzija za inhaliranje, a najmanje 15 nacija je već zainteresovano za uvoz terapijskih proizvoda.

Sada uporedite sve gore navedeno sa Trampovom administracijom koja nudi milijardu dolara da podmiti nemačke naučnike koji rade u biotehničkoj firmi Curevac, sa sedištem u Tiringiji, na eksperimentalnoj vakcini protiv Covid-19, kako bi je imali „samo za Sjedinjene Države.“ 

Rezime, Kina vodi hibridni rat protiv Sjedinjenih Država i to vrlo uspešno.

Webtribune.rs

Health