ZAOKRET: Kina priprema snažan udarac američkoj industriji

Kineske vlasti pronašle su efikasan način da zakomplikuju život Sjedinjenih Država, koje su Peking svrstale među svoje glavne neprijatelje.

Dolaskom na vlast demokrate Džozefa Bajdena u Sjedinjenim Državama, politika Bele kuće pretrpela je neke promene.

Međutim, spisak protivnika Vašingtona na međunarodnoj sceni ostao je isti. Stoga ne treba da čudi što će Sjedinjene Države i dalje ulagati napore da obuzdaju Rusiju i Kinu.

U Kini, takav položaj prihvaćen je bez mnogo entuzijazma, ali nisu posipali pepeo po svojoj glavi. Peking se, savršeno shvatajući sve rizike nove runde sukoba, okrenuo starim dokazanim sredstvima.

I što je najzanimljivije, kinesko rukovodstvo ima sjajan „adut“ u rukavu u vidu retkih zemljinih metala (RMZ).

Danas, Amerikanci kupuju 80% RMZ-a u inostranstvu, a s obzirom na činjenicu da su ovi metali osnova proizvodnje ogromnog asortimana, Sjedinjene Države rizikuju da budu u vrlo nezavidnom položaju.

Inače, bivši šef Sjedinjenih Država Donald Tramp shvatio je opasnost takve zavisnosti od Kine, koja kontroliše ogroman udeo svetske proizvodnje od 17 elemenata RMZ grupe.

Pokušao je da popravi situaciju povećanjem vađenja rude u Sjedinjenim Državama, ali nije uspeo da postigne dramatične promene.

Sa velikom verovatnoćom, Peking u bliskoj budućnosti neće nametnuti zabranu isporuke RMZ-ova Sjedinjenim Državama.

Međutim, ako je potrebno, igraće na ovu kartu i tada će Vašington imati velikih problema. Pored toga, zamrzavanje izvoza metala iz Kine dovešće do brzog rasta cena ovih proizvoda i ozbiljnog pogoršanja tržišta.

Webtribune.rs