KINA ODGOVORILA AMERICI: „A kada vam je pala raketa ‘Spejs X’, to vam je bio blistav svetleći šou“

Kina kritikovala komentare NASA u kojima Peking optužuju da „nije ispunio odgovarajuće standarde“ u vezi sa svemirskim otpadom.

Zvanični Peking podsetio je SAD na „romantično“ medijsko izveštavanje o raketi „Spejs X“, koja je u martu pala na jednu farmu.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing je, na redovnoj konferenciji za novinare, odbacila komentar NASA da Kina ne ispunjava svoju dužnost da „odgovorno i transparentno deluje u svemiru“, prenosi RT.

Portparolka je izjavila da je Peking nezadovoljan dvostrukim standardima u izveštavanju o istraživanju svemira, ukazujući na histeriju oko potencijalne štete izazvane ponovnim ulaskom kineske rakete „Long marš 5B“ u Zemljinu atmosferu tokom vikenda.

„Takođe želim da kažem da neki američki mediji i neki ljudi očigledno imaju dvostruke standarde po ovom pitanju. Svi se možemo prisetiti da su, u martu ove godine, kada je raketa u SAD pala na farmu, američki mediji koristili romantične reči poput ‘zvezde padalice koje osvetljavaju noćno nebo’ i ‘blistav svetlosni šou'“, izjavila je portparolka.

Hua Čunjing je komentare SAD i još nekih zapadnih zemalja iznete u proteklih nekoliko dana u vezi sa ponovnim ulaskom kineske rakete u atmosferu Zemlje, okarakterisala kao preterivanje, dodajući da raketa nije nanela štetu tokom ponovnog ulaska u atmosferu planete.

Komentari portparolke su usledili nakon što je Bil Nelson, šef NASA, izjavio da Kina ne ispunjava odgovorajuće standarde u pogledu njenog svemirskog otpada. Kineski mediji su javili juče da su ostaci najveće kineske rakete pali u Indijski okean, pri čemu je najveći deo njenih komponenata uništen prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu

(tanjug)