Naslovnica U FOKUSU Kijevu loše vesti iz SAD: Ne možemo da garantujemo da ćemo poštovati...

Kijevu loše vesti iz SAD: Ne možemo da garantujemo da ćemo poštovati dogovor o bezbednosti

Aktuelna američka administracija ne može da garantuje da će u slučaju promene predsednika Vašington poštovati bezbednosni sporazum sa Ukrajinom, rekao je savetnik Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven na marginama samita u Švajcarskoj, prenosi Rojters.

Zvaničnik je napomenuo da sporazume koje je zaključila jedna vlada mogu menjati nove vlasti, što važi ne samo za Sjedinjene Države , već i za druge zemlje.

„Ne mogu da promenim ovu nepromenljivu činjenicu. I ne nameravam da obmanjujem bilo koga govoreći da kada se nešto napiše, to je zauvek uklesano. Ali ono što ću vam reći jeste da sveukupnost dokaza pokazuje da „Kada je Ujedinjeno Države uđu u obavezujući sporazum sa drugom zemljom na dugi rok, mi težimo da se držimo tih obaveza bez obzira na promene u administraciji“, rekao je Saliven.

Sjedinjene Države i Ukrajina potpisale su u četvrtak sporazum o bezbednosnim garancijama. Dokument, kako je juče objasnila američka administracija, ne uključuje nikakve obaveze Vašingtona da koristi svoje snage za zaštitu Ukrajine. Takođe ne sadrži nikakve novčane obaveze za američku stranu.

Istovremeno, sporazum sadrži odredbu o nameri Bajdenove administracije da radi sa Kongresom na ispunjavanju bezbednosnih obaveza, uključujući „dugoročno finansiranje“ za potrebe Ukrajine.

Uslovi sporazuma predviđaju da će SAD nastaviti da obučavaju ukrajinsku vojsku u narednih deset godina, jačaju saradnju u proizvodnji naoružanja i opreme i proširuju razmenu obaveštajnih podataka.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social