Kedmi: Na svetu ne postoji sistem koji može zaustaviti ruski Burevestnik

Izraelski stručnjak Jakov Kedmi govorio je o pretnji koju Sjedinjenim Državama predstavlja najnovija ruska raketa, Burevestnik.

Raketa će imati i običan i nuklearni motor. Ova kombinacija daje joj gotovo neograničene mogućnosti i širok spektar delovanja. Prema rečima stručnjaka, ova raketa s pravom spada u kategoriju strateškog oružja.

Pojava takvog projektila u Rusiji predstavlja ozbiljnu pretnju za Sjedinjene Države. Kao što je Kedmi napomenuo, američki sistemi protivraketne odbrane usmereni su ka zaštiti države od napada iz dva pravca.

Reč je o obali Atlantika i severnim regionima: Aljasci i Kanadi. Međutim, Burevestnik nije samo sposoban da prelazi teške rute i ​​putuje na velike daljine, već i čini potpuno nepredvidive manevre u letu, što presretanje čini izuzetno teškim, izjavio je stručnjak.

U slučaju Sjedinjenih Država, ruska raketa može zaobići njihove sisteme protivraketne odbrane, približivši se cilju iz Tihog okeana i Meksika.

Kedmi je takvu taktiku uporedio sa francuskom Mažino linijom, koju su 1940. vojnici Vermahta uspešno zaobišli kroz Belgiju.

Istovremeno, relativno mala brzina Burevestnika nikoga ne bi uzbudila – 800-900 km/h, jer čak i pravovremeno otkrivanje letećeg projektila ne može garantovati njegovo presretanje.

„Da, može se videti sa satelita. Ali ako ona pređe iz Meksika, ko će je oboriti? Može da leti na bilo kojoj visini. Ko će da je obori na visini od 30 metara? Ona može ići do cilja, putanjom kakvom želi, zaobilazeći sve moguće prepreke “, rezimirao je Kedmi.

Webtribune.rs