KASNO JE: Pokušava da održi postojeći globalni sistem koji se ruši

Rat u Ukrajini preti da bude „početak Trećeg svetskog rata“, koji bi mogao da znači kraj civilizacije, upozorio je filantrop i bivši finansijer Džordž Soroš.

„Druga pitanja koja se tiču čitavog čovečanstva – borba protiv pandemije i klimatskih promena, izbegavanje nuklearnog rata, održavanje globalnih institucija – morala su da se povuku u pozadini te borbe. Zato kažem da naša civilizacija možda neće preživeti“, rekao je Soroš (91) u utorak na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi Blumberg.

U žestokom napadu na ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog Si Đinpinga, Soroš (91) je upozorio da su autokratski režimi u usponu i da globalna ekonomija ide u depresiju. Žestoko je kritikovao i bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel zbog toga što je ugađala Moskvi i Pekingu.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte OVDE 

„Invazija je možda bila početak Trećeg svetskog rata i naša civilizacija je možda neće preživeti. Invazija na Ukrajinu nije došla iz vedra neba. Svet je sve više uključen u borbu između dva sistema upravljanja koji su međusobno dijametralno suprotni: otvorenog društva i zatvorenog društva“, rekao je Soroš.

On je poručio da Kina i Rusija danas predstavljaju najveću pretnju otvorenom društvu, prenosi Gardija.

Soroš, koji je predvodio spekulativni finansijski napad koji je pre 30 godina izbacio funtu iz evropskog mehanizma deviznog kursa, rekao je da je Evropa dobro odgovorila na krizu koju je pokrenula ruska invazija.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Biće potrebno puno vremena da se razrade detalji, ali čini se da se Evropa kreće u pravom smeru. Odgovorila je na invaziju Ukrajine s većom brzinom, jedinstvom i snagom nego ikada pre u svojoj istoriji“, rekao je Soroš.

Međutim, on je dodao da je evropska zavisnost o ruskim fosilnim gorivima i dalje preterana, uglavnom zbog „merkantilističke politike koju je sprovodila bivša kancelarka Angela Merkel“.

„Sklopila je posebne poslove s Rusijom za snabdevanje plinom i učinila Kinu najvećim nemačkim izvoznim tržištem. To je Nemačku učinilo najboljom ekonomijom u Evropi, ali sada se mora platiti visoka cena. Nemačku ekonomiju treba preorijentisati. A to će potrajati dugo“, rekao je on.

Soroš je rekao da je Putin dobio Sijev pristanak na rusku invaziju na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu početkom februara. Međutim, insistirao je na tome da kineski vođa nije tako jak koliko je verovao.

„Si krije tajnu. Nikada nije rekao kineskom narodu da je vakcinisan vakcinom koja je dizajnirana za izvornu varijantu iz Vuhana i nudi vrlo malo zaštite od novih varijanti“, rekao je on.

Prema njegovom rečima, Si nije bio u stanju to da kaže jer je bio u delikatnom trenutku u svojoj karijeri.

„Njegov drugi mandat ističe u jesen 2022. i želi da bude imenovan za treći mandat bez presedana, čime će na kraju postati doživotni vladar“, poručio je Soroš iz Davosa.

(blumberg)