KADA ĆE REĆI ŠTA SE STVARNO DOGAĐA: NASA priznala da je na Marsu nekada postojao život

mars gfhfb

NASA je konačno pronašla dokaz o postojanju vanzemaljskog života na Marsu pošto je otkrila da je crvena planeta nekada imala svoju atmosferu isto kao Zemlja.

Rover Curiosity je pronašao visok nivo mangan-oksida na kamenju na površini planete, a naučnici NASA-e kažu da to ukazuje da je bilo života na Marsu u prošlosti.

Takođe je dokazano i da je na Marsu nekad bilo tekuće vode pošto su pronađena drevna jezera.

Otkriće mangan-oksida je verovatno najjači dokaz da je život postojao na planeti pošto on na Zemlji nastaje iz atmosferskog kiseonika ili kroz metabolizam mikroba.

Naučnica Nina Lanca iz laboratorije Los Alamos u Nju Meksiko je rekla da mangan-oksid ne može da se formira bez velike količine vode i jakih oksidujućih uslova.

Ona je navela da je do nastanka velike količine mangan-oksida na Zemlji došlo tek nakon povećanja nivoa kiseonika u atmosferi i da sama veća količina vode nije dovoljna.

Veruje se da se ovaj kiseonik na Marsu oslobodio iz vode kada je planeta izgubila svoje magnetno polje.

Bez magnetnog polja da štiti površinu Marsa, jonizujuće zračenje je podelilo molekule vode na vodonik i kiseonik, pri čemu je vodonik zbog svoje lakoće odmah odleteo dok su teži atomi kiseonika oksidovali kamenje i dali Marsu čuveni crvenkasti izgled.

Lanca je dodala da je teško potvrditi da li je ova teorija tačna, ali ističe da predstavlja važan korak u razumevanju oksigenacije atmosfere planete.

Webtribune.rs