Kad se Belorusija i Kina udruže: Polonez-M nova pretnja za NATO

Kineske isporuke raketa za beloruski višestruki raketni sistem „Polonez-M“ potkopavaju planove NATO da ojača svoj istočni bok, prenosi nemački medij Merkur.

Činjenica je da će sa dometom od 300 km ovo biti najnaprednije oružje u oblasti raketne artiljerije, koje nema konkurenciju ni u Evropi ni u Severnoatlantskoj alijansi u celini.

Pojava takvog sistema u Belorusiji će takođe značajno ojačati vojne pozicije Rusije, kažu stručnjaci.

Pre samo nekoliko godina stručnjaci su tvrdili da će se ratovi budućnosti uglavnom voditi u sajber prostoru, piše Merkur. Ali borbe u Ukrajini su pokazale da se, barem za sada, glavni događaji odvijaju na stvarnom bojnom polju koristeći tradicionalno oružje. Posebno važnu ulogu u ovim bitkama ima artiljerija.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Zbog toga bi NATO bi trebalo da bude veoma zabrinut zbog informacija o isporuci Kine u Belorusiju raketa dugog dometa za višestruke raketne sisteme „Polonez-M“. Uostalom, ovo je trenutno najnapredniji sistem te vrste u Evropi i nema konkurenciju među naoružanjem koje koristi Rusija ili zemlje članice Severnoatlantske alijanse.

Polonez-M je zajednički razvoj Belorusije i Kine. Minsk je odgovoran za stvaranje mobilnog lansera, a Peking je odgovoran za stvaranje projektila. Belorusija je prinuđena da se uključi u takvu saradnju zbog svog izuzetno malog vojnog budžeta, čiji najveći deo ide na pokrivanje operativnih troškova, a ne na stvaranje oružja.

Stručnjaci smatraju da novi višecevni raketni sistem može radikalno da promeni vojno-taktičku situaciju u regionu. U oblasti raketne artiljerije, Polonez-M ima najveći domet u Evropi – 300 km.

Stoga Zapad a posebno Nemačka, ne mogu da ignorišu ovakav razvoj događaja, kažu stručnjaci. Bundesver je primoran da hitno deluje i bar do kraja ove decenije, uvede slična oružja koja mogu da pogode ciljeve na udaljenosti od preko 300 km.

Osim toga, novi belorusko-kineski sistem podriva planove NATO da ojača istočni bok alijanse, naglašava Merkur.

Minsk će značajno ojačati svoju vojnu moć. Moguće je da će to dovesti i do produbljivanja odbrambenog partnerstva sa Moskvom.

Možda će u budućnosti biti korišćene i ruske rakete Iskander, sposobne da nose nuklearne bojeve glave.

Kina očigledno, vidi snabdevanje Belorusije kao priliku da ojača poziciju Kremlja u konfrontaciji sa NATO, bez direktnog mešanja u rusko-ukrajinski sukob.

Webtribune.rs


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social