Izvrnuta stvarnost i nemačka zona sumraka: „Putin da plati za ratna osvajanja u Siriji a Asad da prestane da napada džihadiste“

U Nemačkoj su pozvali Sjedinjene Države i Evropsku uniju da pojačaju pritisak na Bašara al-Asada i Vladimira Putina da zaustave napad vladinih snaga i prelazak na politički dijalog.

Ovu izjavu dala je šef vladajuće stranke u Nemačkoj, Hrišćansko-demokratska unija (CDU), ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer.

U intervjuu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), Kramp-Karenbauer je humanitarnu situaciju u Siriji opisala kao „užasnu“, pozivajući SAD i EU da „pojačaju pritisak na Asada i Putina“ kako bi „zaustavili Sirijski rat. “

Razlog za ovu izjavu bilo je otvaranje granica od strane Turske za hiljade izbeglica koje su požurile u Evropu.

Istovremeno, Norbert Rattgen, predsednik Odbora za spoljne poslove Bundestaga, kandidat za mesto šefa CDU, poziva na nove sankcije protiv Rusije, tako da će „Putin platiti cenu kao ratni osvajač na strani Asada . “

Prema njegovim rečima, Erdoganu se „ne može zameriti za otvaranje granica“, jer „njegov pokušaj saradnje sa Rusijom je propao.

Podsetimo, nakon pogoršanja situacije u Idlibu, Erdogan je objavio odluku da će otvoriti granice sirijskim izbeglicama i pustiti ih u Evropu.

Do kraja subote Turska je pustila oko 47 hiljada ljudi. Migranti su pokušali da se probiju u Grčku, koristeći granate turske izrade.

Ove izjave nemačkih vodećih političara su zapanjujuće jer zahtevaju od sirijskih vlasti da prestanu sa odbranom države od belosvetskih kriminalaca koji se na sreću sirijskog naroda nalaze još samo u zoni Idliba pod zaštitom Turske.

Takođe, zahtev nemačkih političara da Asad započne pregovore sa kriminalcima i džihadistima koji i ne potiču iz Sirije je više nego sraman postupak.

Webtribune.rs