IZRAELSKI OBAVEŠTAJAC KEDMI: U toku je ruski udar i osveta za „Severni tok 2“ – OVO SE DOGAĐA

Rusija koristi ekonomske i trgovinske pogodnosti od situacije sa cenama nafte i deviznim kursom. Ovo mišljenje je na „Iton TV“ izrekao izraelski vojno-politički stručnjak Jakov Kedmi.

Danas je svetsko tržište nafte u haosu zbog sukoba, u kome učestvuju zemlje koje proizvode naftu po visokim i niskim cenama.

Prema stručnjaku, ništa se loše nije desilo za Rusiju, jer već dugo vremena može da održi svoju ekonomiju čak i po ceni crnog zlata od 25 dolara po barelu.

Na mnogo načina, takvo stanje je moguće zahvaljujući kolosalnim rezervama koje je nagomilala Moskva. Oni omogućuju nadoknadu nedostataka u budžetu.

Štaviše, trenutna situacija predstavlja rukovodstvu Ruske Federacije odličnu priliku da već duže vreme formira povoljno tržište nafte za sebe.

Iz ovog razloga, ekspert je siguran, Rusija i zemlje OPEC-a, uključujući istu Saudijsku Arabiju, uključili su se u „veliku igru“, pokušavajući da izbace američke kompanije koje izvlače naftu iz škriljaca sa globalnog tržišta.

Što se tiče depresijacije rublje prema evru i dolaru, Kedmi je podsetio na „ekonomsko čudo“ Kine i Nemačke. To je postalo moguće zahvaljujući sličnoj pojavi. Usred rasta cene američke nacionalne valute, industrija u tim zemljama napravila je impresivan skok napred, a danas su njihovi proizvodi sa velikom potražnjom zbog konkurentne cene.

Ranije je The Spectator, politički časopis sa sedištem u Velikoj Britaniji, objavio članak u kojem se raspravlja o budućnosti američke nafte iz škriljaca. Rezultat za američke proizvodne kompanije je razočaravajući …

Ruski politički i vojni analitičari tvrde da je ova operacija spuštanja cena nafte prelazak praga bola za američku naftnu industriju koja se bazira na frakingu. Cela operacija je ruska odmazda za američki napad na „Severni tok 2“, uvođenje sankcija izvođačima radova i frontalni napad na rusku ekonomiju.

Analitičari smatraju da američka naftna industrija neće preživeti ovaj ruski napad, te da će se Amerika naći u žestokim ekonomskim problemima.

Praktično, u toku je žestok rat između Amerike na jednoj strani i Rusije i Kine na drugoj strani. Ovaj rat nije samo ekonomski nego i vojni obzirom na nekoliko lokalnih ratnih konflikata u kojima učestvuju Rusija i Amerika. Procena je da Amerika nema potencijal da se istovremeno bori na dva fronta sa dva svetska giganta Rusijom i Kinom.

Webtribune.rs