Izgled Grenlanda ispod 3km leda iznenadio i naučnike /FOTO

grenland2

Pre četiri godine naučnici su otkrili da Grenland ispod naslage mestimično deblje od tri kilometra leda krije najveći kanjon na svetu, dugačak 750 kilometara, na najdubljem mestu dubok čak 800 metara.

Najveći deo podataka, pomoću kojih su naučnici sa Univerziteta u Bristolu to tada otkrili, dobili su iz NASA-inog istraživanja Grenlanda kako najveće ostrvo na svetu izgleda ispod leda od 2009. do 2012.

Najnovija vest je da su British Antarctic Survey (BAS), Univerzitet u Bristolu i Univerzitet Ervajn u Kaliforniji napravili detaljnu fizičku kartu Grenlanda bez leda, odnosno kako bi tačno izgledao kad bi se s njega, usled klimatskih promena, otopio sav led.

 

 

 

„Najveće iznenađenje je to što je ispalo da na Grenlandu ima više leda nego što se mislilo, da je kanjon na nekim mestima dublji nego što su to pokazivale dosadašnje karte i da bi otapanje sveg leda na Grenlandu podiglo nivo mora širom sveta za 7,42 metara, nešto više nego što se smatralo do sada“, objavio je BAS-ov kartograf doktor Piter Fretvel na stranicama svog Instituta.

Glaciolog profesor Džonatan Bramber naveo je da je ledeni pokrivač na nekim mestima čak i do 100 metara deblji nego što se ranije smatralo, kao i to da je korist od ovakve karte to što naučnici sada znaju kakvi se fjordovi kriju ispod leda na Grenlandu.

To onda znači da će naučnici bolje i detaljnije da predvide šta će se sve dogoditi s otapanjem miliona godina starog leda na ovom ostrvu kako se okean oko njega bude sve više zagrevao.

U središtu pažnje svakako je kanjon koji se prostire u smeru sever-jug, zapravo najveći kanjon na svetu, mnogo veći i od Grand Kanjona u SAD-u.

Fascinantan je podatak i to da Grenland, uprkos ubrzanom otapanju usled klimatskih promena, još uvek skladišti 2,85 miliona kubnih kilometara leda.

Delimično pomoću podataka radarskih satelita iz Zemljine orbite, delimično skeniranjem iz aviona, odnosno s brodova koji su godinama oplovljavali obale Grenlanda, danas je jasno da ispod ogromnih masiva leda leži iznenađujuće ravno ostrvo, najvećim delom tek s planinskim masivima po obodu, uglavnom na istočnoj obali.

(Express.hr)