Naslovnica IZA OGLEDALA Istraživači pronašli kameni stub na kom je oslikana prva žena faraon

Istraživači pronašli kameni stub na kom je oslikana prva žena faraon

[adsenseyu3]

Queen Hatshepsut

[adsenseyu2]

Istraživači su pronašli drevno kamenje na kom je u detaljima opisana prva žena faraon, kraljica Hatšepsut, koja je vladala Egiptom od 1473. do 1458. godine pre nove ere.

Ovo kamenje je otkriveno na egipatskom ostrvu Elefantin.

Kraljica Hatšepsut je bila jedna od dve ili tri žene koje su upravljale drevnim Egiptom. Ona je bila čuveni graditelj, a veruje se da je kamenje sa njenim opisom, koje je pronašao Nemački arheološki institut, pripadalo jednoj od njenih građevina.

Prema rečima dr Feliksa Arnolda, lidera ekspedicije, ta građevina je služila kao usputna stanica do festivalske barke boga Knuma. Ta građevina je kasnije razmontirana, a oko 30 blokova koji su je činili su sada otkriveni među temeljima hrama Knuma. Švajcarski institut je takođe našao neke od ovih blokova, ali njihovo značenje je tek sada razjašnjeno.

[adsenseyu4]

„Na stubovima je predstavljeno nekoliko verzija boga Knuma, ali i drugih bogova kao što su Imi-peref (Onaj koji je u svojoj kući), Nebet-menit (Dama sidrišta) i Min-Amun od Nubije“, saopštilo je ministarstvo za antikvitete. „Otkriće ne govori samo o istoriji kraljice Hatšepsut već i o religijskim verovanjima na ostrvu Elefantin za vreme njene vladavine“.

Kraljica Hatšepsut je postala faraon drevnog Egipta sa 12 godina kada se udala za svog polubrata Tutmosa II koji je umro veoma mlad. Kraljica Hatšepsut je bila vodič Tutmosa III dok nije sama postala faraon.

Kraljica Hatsepsut

Kraljica Hatšepsut se smatra za jednog od najuspešnijih faraona koji su vladali drevnim Egiptom i poznata je po tome što je vladala duže nego bilo koja žena u egipatskoj dinastiji.

Veruje se da je ona vladala skoro 22 godine.

[adsenseyu1]

Egiptolog Džejms Henri Brested tvrdi da je ona prva velika žena u istoriji.

Zanimljivo je to da je ona, da bi ostala dobar vladar i izbegla da je smatraju ljubaznom kraljicom, postala muškarac, te su je u kasnijim stadijumima njene vladavine vodili kao muškog faraona.

Prema rečima arheologa, kamenje otkriveno u Elefantinu je oslikava kao ženu, što ukazuje na to da je su zapisi nastali u ranom stadijumu njene vladavine.

Kraljica Hatšepsut je poznata po tome što je donela velika bogatstva u drevni Egipat kroz uspešnu trgovinu i veličanstvene građevinske projekte. Neki od njenih građevinskih projekata se i dan-danas mogu videti u Egiptu.

Nakon njene smrti, Tutmos III je uklonio gotovo sve istorijske zapise o njenom postojanju i sve njene slike. Zapravo, istoričari su saznali da je ona vladala Egiptom tek 1822. godine.

Kraljica Hatšepsut je nesumnjivo bila prva i jedna od najvažnijih kraljica drevnog Egipta pored Sobekneferu, Neferneferuaten i još par njih.

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]