Naslovnica IZA OGLEDALA Istraživači otkrili 9.000 godina staro šamansko svetilište u Evropi

Istraživači otkrili 9.000 godina staro šamansko svetilište u Evropi

[adsenseyu3]

Jedno od najuzbudljivijih otkrića jesu ostaci misteriozne građevine prečnika oko 6 metara.

jurt4i7detr

[adsenseyu2]

Šamani se smatraju najuticajnijim figurama drevnog sveta. Prema drevnim tekstovima i usmenoj tradiciji, moćni praktikanti magije su igrali glavnu ulogu u ranim ljudskim društvima.

Oni su opisani kao veoma mudri i poštovani i bili su sposobni da urade neverovatne stvari.

Drevni šamani su mogli da vode borbe, da leče fizičke rane i rane duše, ali i da uteraju strah u kosti neprijatelju i komuniciraju sa duhovima. Smatra se da su neki mogli i da menjaju svoj oblik.

Iako ima mnogo onih koji će reći da su to samo mitološke legende, ima i onih koji čvrsto veruju da su šamani posedovali razne moći. Većina zapisa o ovim drevnim misticima potiče iz 16. veka i navodi Aziju kao poslednje utočište šamana. Međutim, postoje dokazi da se šamanizam proširio čitavom planetom.

[adsenseyu4]

Istraživači su 2012. godine pronašli misteriozno nalazište nedaleko od jezera Svidvi u severozapadnoj Poljskoj. Nakon brojnih tekstova i iskopavanja, arheolozi su zaključili da je to mesto staro preko 9.000 godina.

Istraživači su pronašli svašta na tom nalazištu, uključujući i drvene kadionice koje su se koristile za ritualno teranje zlih duhova. Arheolozi su takođe pronašli i neke lekovite biljke i životinjske kosti, što je navelo profesora Galinskog da zaključi da su na tom mestu obitavali šamani.

„Žrtvovanje je bilo izraz verovanja u natprirodne moći i sile prirode. Njihova namena je bila pokoravanje božanstvima. Žrtvovanja su činili svi stanovnici i članovi grupe s posebnim učešćem spiritualnog vođe“, rekao je on.

[adsenseyu1]

Između ostalog, istraživači su pronašli brojno veliko kamenje: sijenit, diorit, granit, kvarcit, peščar i gnajs, pa čak i crveni mermer i zeleni sijenit koji su ekstremno retki u tom regionu. Pored toga, istraživači su pronašli i crni ćilibar.

„Ova neobična zbirka kamenja je jedinstvena za mezolitska nalazišta u Evropi“, rekao je profesor Galinski. „To kamenje je moralo biti doneto na nalazište u Bolkovu i to sa veoma velike udaljenosti“.

Jedno od najuzbudljivijih otkrića jesu ostaci misteriozne građevine prečnika oko 6 metara. Ova trapezoidna zgrada sa stubovima okruženim lukom kamenja poređanih na jednakim udaljenostima je odmah privukla pažnju poljskih istraživača. Nakon bližeg osmatranja, arheolozi su pronašli štapove u zemlji koji formiraju oblik sazvežđa Velikog medveda.

Ono što čini ovo otkriće jedinstvenim jeste činjenica da se druga slična šamanska naselja nalaze samo u Sibiru i Mongoliji. Nalazište je očigledno služilo kao svetilište u kom su spiritualni lideri sprovodili brojne rituale.

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]