HRVATSKI MEDIJ: Zaev je korumpiran kriminalac, ali dokazi stižu kasno jer Makedonija ulazi u NATO

Parlament Severne Makedonije, kako sada glasi zvanično ime bivše jugoslovenske republike, ratifikovaće protokol o pristupanju NATO paktu 11. februara, dan pre njegovog raspuštanja zbog prevremenih izbora 12. aprila.

Ali, ovih dana, nadvila se oluja nad bivšeg socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva, koji je podneo ostavku na dužnost  3. januara. Prema zvaničnom saopštenju, odluka Zaeva usledila je zbog odbijanja EU da odredi datum za početak pregovora sa Severnom Makedonijom o pristupanju u Evropsku uniji.

Ipak, iza ostavke Zorana Zaeva može biti puno veći skandal od zastoja u procesu pridruživanja toliko „željenoj“ EU.

Italijanski list La Verita, koji prati put bivšeg makedonskog premijera, piše da kako je “pregledano stotine dokumenata, proverena je istinitost činjenica i obezbeđena maksimalna bezbednost izvora” i najavljuje objavljivanje delova “dokumenata makedonskog tužilaštva s dokazima da je Zaev počinio krivično delo korupcije i aktivnosti povezane sa kupovinom glasova“.

Prema listu, kojeg citira makedonska Republika, bivši socijaldemokratski premijer i gradonačelnik grada Strumice bio je uključen u “mrežu kupovine i prodaje glasova, a najbliži saradnik mu je bio njegov brat Vice Zaev“.

Makedonski tužilac je navodno presreo komunikaciju Zaeva i znao je za njegove kriminalne radnje, ali nije pokrenuo nikakav postupak protiv osumnjičenih. Sa ove tačke gledišta, međutim, mogu se doneti neki zaljučci.

Naime, postoji video u kom se bivši premijer sam pohvalio da ga je “sponzorisala” Evropska unija. Kao premijer je imao izvanredne odnose sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, koja je tu dužnost obavljala od 1. novebra 2014. do 30. novembra 2019. godine.

I naravno, kakav bi to posao bio i kako bi došlo do tako brzog rušenja bivšeg premijera Gruevskog i njegove vlade u kojoj je bila najveća stranka makedonskih Albanaca i njihov vođa Ali Ahmeti, da nije bilo međunarodne kriminalne organizacije Otvoreno društvo Džordža Soroša. Naime, uz Zorana Zeva je kao senka u čitavom procesu bila Radmila Šekerinska, koja je, kao devojka, karijeru počela da gradi u makedonskom ogranku Otvorenog društva, da bi u vladi Zaeva bila ministarka odbrane. Siva eminencija makedonske politike, Radmila Šekerinska, uspešno je odradila domaći zadatak i sada joj Zaev očigledno više nije potreban.

KO JE ZAEV, GLAVNI „JUNAK“ SPORAZUMA SA GRČKOM 

Zaev je lider Socijaldemokratske stranke Makedonije i akter, za mnoge Makedonce istorijske izdaje, sporazuma s Grčkom o novom imenu bivše jugoslovenske zemlje, što je zemlji obezbedilo rekordan ulazak u NATO. Najavio je prevremene izbore u oktobru 2019., nakon što je Evropski savet odložio početak pregovora o pristupanju EU za Severnu Makedoniju i Albaniju.

Ali ko je Zoran Zaev? Član Stranke Socijaldemokratske unije Makedonije od 1996., između 2003. i 2005. bio je zastupnik u parlamentu Makedonije. 2006. godine izabran je za potpredsednika Centralnog odbora Socijaldemokratske stranke, a 2008. godine postaje privremeni predsednik stranke, a od 2013. godine njen vođa.

Zaev je 2005. postao gradonačelnik grada Strumice, ali prava prekretnica dogodila se u februaru 2015., kada je pokrenuo projekat “Istina o Makedoniji” i objavio neke tajno snimljene razgovore koji su bili udarac za vladu koju je vodio, uslovno rečeno, „proruski“ premijer Nikola Gruevski.

Zaev i Šekerinska 17. maja 2015. oranizuju velike antivladine demonstracije na kojima je u glavnom gradu Skoplju učestvovalo više od 100.000 ljudi. Potom pokreću pravu “Obojenu revoluciju”, koju je, između ostalih, finansiralo Otvoreno društvo.

Cilj je bio da se Makedonija odvoji od Moskve i da se proširi sfera uticaja EU, a time i NATO pakta na Balkanu. Ne iznenađuje da je Soroš lično na stranicama New York Times-a  kasnije proslavio „istorijski sporazum“ s Grčkom i promenu imena, kojeg mnogi Makedonci smatraju istorijskom izdajom, baš kao i Grci. Ali koga briga za to. Sporazum je potpisan, Makedonija je sada Severna Makedonija i ulazi u NATO, od čega Makedonci neće imati nikakve koristi, a EU će videti u „doglednoj budućnosti“. Komplimenti Šekerinskoj, koja je uspela da prevari čitav narod i da i dalje bude osoba koja upravlja makedonskom politikom, bez obzira na to što su njene kvalifikacije i sposobnosti vrlo upitne i što samo sprovodi naređenja iz Brisela, koje dobija preko Otvorenog društva.

MAKEDONSKA “ŠARENA REVOLUCIJA”

Otvoreno društvo Džordža Soroša je, 27. februara 2012. godine, sklopilo sporazum s vladom Sjedinjenih Država o iznosu većem od 2,5 miliona dolara za sprovođenje „Projekta civilnog društva u Makedoniji“ i „demokratizaciju“ malog balkanskog naroda kroz niz makedonskih nevladinih organizacija i udruženja. U 2014. godini ugovor je proširen na četiri druge civilne organizacije, sve povezane sa Otvorenim društvom, koje su finansirane s ukupnim ulaganjem od pet miliona dolara koje je dao USAID i 500.000 dolara od same Soroš fondacije.

U izveštaju, kojeg su pripremili neki makedonski novinari, objašnjava se kako su organizacije koje su dobile milione dolara od američke vlade i kroz Otvoreno društvo uspele da svrgnu bivšeg premijera Gruevskog, ali i da odlože izbore sve dok nisu bili sigurni da će SDSM imati podršku albanskih stranaka, koje su ranije uspešno sarađivale sa svrgnutim premijerom i strankom VMRO-DPMNE.

Bivši premijer je bio žrtva Obojene revolucije koja je Makedoniju potresala 2015. i 2016. Sada ispada da je Nikola Gruevski bio u pravu kada je govorio o korupciji i kupovini glasova, da Zorana Zaeva finansiraju „sumnjivi centri moći“, ali su se Evropska unija, tadašnja administracija Baraka Obame i moćnici poput američkog “filantropa” usresredili na „pogrešnog konja“. Pogrešnog u smislu da je Zoran Zaev kriminalac i korumpirani političar , ali to njima očigledno nije smetalo.

I sada, kada se ljudi sete da su sa Šekerinskom kampovali ispred zgrade Sobranja u Skoplju i da su ustali upravo protiv korupcije i za bolje sutra, što je značilo što brži ulazak u EU, ne toliko u NATO, kako se osećaju? Glupo i prevareno, verovatno. Međutim, koga to uopšte zanima? Severna Makedonija će ratifikovati protokol o pristupanju NATO paktu 11. februara, što je bio glavni cilj sponzora Zaeva i Radmile Šekerinske, koja je, što je očekivano, za makedonsko pravosuđe nedodirljiva.

(logicno.com)