GALIJAŠEVIĆ: Putin je imao razlog da upozori Srbiju – Vojska SAD se iz Sirije seli na Balkan – Dolazi i vojska „Islamske države“

bdskerwuzhbsowskcsd

Stručnjak za bezbednost DŽevad Galijašević smatra da nedavno upozorenje ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi se mnogi borci poražene Islamske države mogli pojaviti na Balkanu, treba uzeti krajnje ozbiljno.

Galijašević, između ostalog, tvrdi da sadašnje geopolitičko ponašanje SAD „neodoljivo podseća na devedesete godine prošlog veka“, kada su, prema njegovim rečima, Amerikanci širom otvorili vrata Balkana za radikalne islamiste.

Ako se setimo 90-ih godina i načina na koji su ratovi sa Bliskog istoka političkom voljom zapadnih zemalja prebačeni na Balkan, onda sve ovo podseća na to vreme. SAD vojno napuštaju Siriju i smanjuju svoje prisustvo na Bliskom istoku, a u isto vreme koncentrišu svoje jedinice i potencijale u odnosu na Iran i prema Balkanu. Američka prethodnica već je došla na Balkan. Ovde su došli brojni specijalci zaduženi za određene poslove. Mnogi specijalni savetnici, saradnici, ljudi koji treba da rešavaju krize na (tzv.) Kosovu i BiH – ističe on.

On, takođe, tvrdi da vojnici poražene tzv. Islamske države u BiH „neće dolaziti neorganizovano“.

– Oni ovdje imaju i potencijale za prihvat, a postoje i određeni aranžmani koje je provodio Zapad. U zadnjih deset godina Islamska država, Al kaida, Al Nusra front, bili su vojna i geopolitička pešadija Zapada, pojašnjava on.

Galijašević kaže da NATO nije slao svoje vojnike u brojna područja, ali ističe da  je zato slao Islamsku državu, razbijajući Libiju i Siriju. Glavni ratovi koje je NATO vodio praktično su, kako dodaje on, vođeni preko radikalnih islamista.
Upravo to izaziva zabrinutost jer vidimo da su SAD, zapravo, izvor nestabilnosti zapadnog Balkana. Sve što rade na Balkanu je destabilizacija i za to koriste i diplomatske i vojne mehanizme. U tom smislu, navodi Galijašević – upozorenje predsednika Putina i te kako treba ozbiljno shvatiti.

– Jer nas to vraća u devedesete godine i trenutak kada je Bil Klinton, čim je preuzeo dužnost predsednika SAD, sve potencijale radikalnih islamista i avganistanske veterane prebacio na Balkan, dozvolio da Alija Izetbegović legalizuje odred „El mudžahedin“ kao vojnu formaciju u okviru Armije BiH, a onda ga pomagao iz vazduha raznim NATO intervencijama protiv položaja i važnih mjesta Vojske RS i prema samoj Republici Srpskoj, zaključuje on.

(IN4S)