Naslovnica U FOKUSU Frans pres: Rusija zauzela 278 kvadratnih kilometra u Ukrajini u sedam dana

Frans pres: Rusija zauzela 278 kvadratnih kilometra u Ukrajini u sedam dana

Ruska vojska zauzela je 278 kvadratnih kilometara za sedam dana na istoku Ukrajine, uglavnom u Harkovskoj oblasti, što je njeno najveće napredovanje u godinu i po dana, prema danas objavljenoj analizi agencije Frans pres napravljenoj na osnovu podataka dobijenih od američkog Instituta za istraživanje rata (ISW).

Između 9. i 15. maja osvojeno je 277 kvadratnih kilometara samo u Harkovskoj oblasti na severoistoku Ukrajine, epicentru ruske ofanzive tokom koje je Moskva tvrdila da je zauzela više mesta.

Još 21 kvadratni kilometar koji je ruska vojska zauzela u tom periodu je na različitim delovima fronta, uključujući i simbolično selo Robotine na jugu zemlje.

Ruske snage nisu ostvarile tako brzo napredovanje na ukrajinskoj teritoriji od decembra 2022. godine.

Od 7. do 13. decembra 2022. u fazi rata kada je linija fronta bila pokretnija Rusi su napredovali više od 350 kvadratnih kilometara u regionu Luganska na sevroistoku ali su se prethodnih meseci povukli u regionu Harkov i Herson naspram ukrajinskih kontraofanziva.

Od početka 2024. Rusija je osvojila oko 800 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije što je više nego tokom cele 2023. godine (600 kvadratnih kilometara).

Rusko napredovanje je ipak vrlo umereno jer predstavlja manje od jedan odsto ukrajinske teritorije pod kontrolom Moskve. Ta osvajanja se, dakle, ne mogu meriti sa oblastima koje je ruska vojska osvojila na početku invazije u februaru i martu 2022.

Od početka rata 24. februara 2022. pa do 15. maja te godine Rusija zauzela 65.336 kvadratnih kiloometara ukrajinske teritorije što predstavlja gotovo 12 odsto Ukrajine, ne računajući oblasti koje je Rusija već ranije anektirala kao što je Krim.

Frans pres je to proračunao na osnovu dnevnih izveštaja američkog instituta koji se oslanja na javne informacije koje objavljuju dve strane i analize satelitskih snimaka.

(Beta)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social