Kiseli kupus, kao i sva fermentisana hrana, pruža brojna lekovita svojstva i pospešuje celokupno zdravlje. Ovo su neke stvari koje, pak, možda još uvek ne znate o kiselom kupusu:
Jača imunitet
Jedan od najboljih načina da ojačate imunitet je da unosite dosta vitamina C kojeg kiseli kupus ima na pretek. Takođe podržava proizvodnju kolagena i belih krvnih ćelija, kao i regeneraciju ćelija.
[adsenseyu1]
Umiruje upalu
Sadrži dosta antioksidanata koji su antiupalni agensi, stoga njihova konzumacija sprečava upalu i leči upaljene delove tela.
Poboljšava energiju
Kiseli kupus takođe sadrži dosta gvožđa, stoga povećava energiju i pospešuje metabolizam i cirkulaciju, te sprečava glavobolju, anemiju i iscrpljenost.
Jača kosti
Kiseli kupus je bogat vitaminom K koji pomaže prilikom stvaranja proteina koji reguliše mineralizaciju kostiju i samim tim sprečava osteoporozu.
Pospešuje probavu
Velike količine vlakana pomažu prilikom probave, promovišu mršavljenje i zdravlje digestivnog trakta.
Kiseli kupus pospešuje funkciju creva i sprečava grčeve u stomaku, konstipaciju i nadimanje. Redovnim konzumiranjem se mogu sprečiti ozbiljni zdravstveni problemi poput karcinoma želuca ili debelog creva.
Poboljšava zdravlje kože i vid
Visoki nivoi vitamina A u voj namirnici održavaju zdravlje kože posešuju vid, te smanjuju rizik od katarakti i makularne degeneracije, kao i pojave bora i crvenila na koži.
Sprečava rak
Brojne studije su pokazale da je kiseli kupus pun antioksidanata koji sprečavaju štetu od strane slobodnih radikala, koja predstavlja glavni uzrok razvoja kancerogenih ćelija.
Webtribune.rs