Ekspert upozorio na opasnost od dolaska Trampa i Le Penove na vlast

Rusija ima resurse da nastavi svoje vojne operacije u Ukrajini, i ima koristi od političkih promena na Zapadu, piše francuski finansijski stručnjak, Alen Lemason, u članku za „Capital“.

Prema njegovom mišljenju, izbor Donalda Trampa za predsednika SAD 2024. godine dovešće do smanjenja podrške Kijevu, a Evropa neće moći brzo da nadoknadi ove gubitke. Izbor Marin Le Pen za predsednika Francuske 2027. godine mogao bi da ima podjednako ozbiljne posledice.

On ukazuje na bliskost partije „Nacionalni skup“ Marin Le Pen, sa ruskim vlastima, kao i na verovatnu intervenciju Moskve u cilju intenziviranja proruskog raspoloženja u Evropi.

Sve ovo će, smatra stručnjak, oslabiti pouzdanost francuskog nuklearnog odvraćanja. Istovremeno, on ne vidi nikakvu mogućnost uticaja na potencijalnog francuskog predsednika iz redova krajnje desnice, iz parlamenta i EU.

Jedino rešenje je, prema Lemasonu, „redovno i temeljno informisanje javnosti o značaju francuskih odbrambenih vojnih sposobnosti, uključujući i oblast nuklearnog odvraćanja“.

Tako bi francuska javnost postepeno shvatila, da bi izbor člana „Nacionalnog skupa“ na mesto predsednika, opasno promenio odnos snaga između Evrope i Rusije, i omogućio Moskvi da nastavi sukob sa Ukrajinom, napominje autor.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social