Naslovnica IZA OGLEDALA Ekspert ne isključuje umešanost Zapada u pad Raisijevog helikoptera

Ekspert ne isključuje umešanost Zapada u pad Raisijevog helikoptera

Stručnjak veruje u mogućnost regrutovanja specijalista koji su servisirali helikopter sa ciljem da se namerno napravi tehnički kvar.

Uzrok pada helikoptera iranskog predsednika Ebrahima Raisija najverovatnije su vremenski uslovi ili tehnički kvarovi, ali se još ne može isključiti mogućnost da su katastrofu inscenirale zapadne obaveštajne službe.

Ovo je izjavio libijski stručnjak Osman Badri, profesor za međunarodne odnose na Libijskom državnom univerzitetu.

Ranije je iranska agencija Mehr javila da su iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Husein Amir Abdolajan i svi ostali članovi delegacije koji su se vraćali iz Azerbejdžana nakon posete poginuli u padu helikoptera.

„Najverovatnije je uzrok bio tehnički kvar i loše vremenske prilike, tako da su najverovatnije prirodne okolnosti, s obzirom na to da Iran ima neprijatelje kao što je Izrael“, rekao je Badri.

Prema rečima sagovornika agencije, Izrael je mogao da koristi svoje agente u Iranu ili da koristi tehnologije koje bi mogle da utiču na navigacioni sistem helikoptera uzimajući u obzir vremenske uslove tokom leta.

Ako pretpostavimo da iza nesreće stoje specijalne službe, prema Badrijevim rečima, vredi isključiti umešanost Azerbejdžana u ovo.

Stručnjak veruje u mogućnost regrutovanja specijalista koji su servisirali helikopter sa ciljem da se namerno napravi tehnički kvar.

„Ova nesreća će definitivno uticati na iranske vlasti i Iran je u stanju konfrontacije pre svega sa Zapadom i sa SAD i Izraelom“, dodao je ekspert, odgovarajući na pitanje kakve posledice tragedije mogu biti, s obzirom na napetost u regionu.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social