Naslovnica IZA OGLEDALA Ekspert Gundarov: Rusija je spremna za kontraofanzivu Ukrajine i rat sa SAD...

Ekspert Gundarov: Rusija je spremna za kontraofanzivu Ukrajine i rat sa SAD u svemiru – Evo zašto

U očekivanju ukrajinske „ofanzive“, analitičari obično prebrojavaju količinu opreme – koliko je tenkova, topova, municije Zapad isporučio Kijevu i odlučuju da li Oružane snage Ukrajine mogu da koriste ovo oružje da bi stekle prednost na bojnom polju.

Pri tome se ne uzima u obzir jedna okolnost: priprema se ukrajinska ofanziva pod vođstvom SAD. A to znači da će Amerikanci svakako pokušati da primene i testiraju svoje najnaprednije tehnologije komandovanja i upravljanja, uključujući svemirske komunikacije i elektronsko ometanje satelitskih signala.

Ovo je rekao vojni stručnjak koji je dugo godina radio u Saveznoj svemirskoj agenciji, kapetan 1. ranga u rezervnom sastavu Vladimir Gundarov.

Već odavno nikome nije tajna da Vašington učestvuje u sukobu u Ukrajini, snabdevajući Oružane snage Ukrajine ne samo oružjem, već i satelitskim obaveštajnim podacima. Ukrajinska avijacija, dronovi, sistemi protivvazdušne odbrane, mlazni sistemi i pametna municija ciljaju na mete koristeći američke svemirske podatke. I predstojeći ukrajinski „kontranapad“ neće biti izuzetak. Tačnije, naprotiv.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Generalno, američka satelitska konstelacija ima više od 1.400 satelita. Ovo ne računajući 3.000 Starlink Internet komunikacionih uređaja Elona Maska u niskoj orbiti. Direktno u interesu Oružanih snaga Ukrajine, više od 500 američkih i NATO satelita za nadzor trenutno radi u orbiti. Od toga, 70 uređaja su isključivo vojni, ostali su dvostruke namene.

[adsenseyu1]

Možete im dodati i satelite Starlink, koji su pozicionirani kao civilni. Istovremeno, oni obezbeđuju Oružanim snagama Ukrajine komunikacije, informacionu mrežu, kanale za prenos obaveštajnih podataka, a u nekim slučajevima i mogućnosti upravljanja dronom.

Jasno je da će Amerikanci tokom predstojeće ofanzive pokušati da ojačaju ove postojeće sposobnosti, ako ne udvostruče, ili čak utrostruče.

– Pošto ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine pripremaju i planiraju Amerikanci, – kaže Vladimir Gundarov, – onda možemo biti sigurni. Pretpostavimo da će ovo biti ofanziva visoke tehnologije, uz korišćenje svih savremenih sredstava za suzbijanje signala u našim sistemima kontrole i komunikacije. Odnosno, važan je ne samo broj tenkova, topova, MLRS i drugog naoružanja u Oružanim snagama Ukrajine, već i svemirske tehnologije.

– Ali i mi imamo slične mogućnosti. Na primer, Amerikanci su snabdevali Kijev kliznim „pametnim“ bombama JDAM, kojih smo se veoma plašili. Međutim, sada se o njima ne čuje mnogo. Ukrajinske oružane snage bile su prinuđene da ih napuste zbog neuspeha u navođenju. Prema mišljenju brojnih naših stručnjaka, ruski sistemi za elektronsko ratovanje i protivsatelitsko oružje su uredili takve probleme sa GPS navigacijom.

– Da, imamo sisteme za elektronsko ratovanje koji mogu da deluju tako da se sa cilja mogu skrenuti sve vrste „pametnih“ projektila, bombi i projektila koji imaju elektronsko punjenje.

Pretpostavimo da granata leti prema tenku, a zatim se iznenada okrene i ode u stranu, gore ili u zemlju.

[adsenseyu4]

– Da li se spremamo da koristimo takve sisteme u aktuelnoj ofanzivi Oružanih snaga Ukrajine?

– Sigurno. Pošto ih imamo, sigurno ćemo ih koristiti.

– Ali imamo i „pametnu” municiju. Na primer, FAB-ovi, koji se sada pretvaraju u visoko precizne klizne bombe. Ili, modifikovana artiljerijska municija „Krasnopolj”. Uostalom, verovatno će i Amerikanci pokušati da ih nekako neutrališu, zar ne?

– Svakako probaju. Ali oni to još ne mogu. Ukrajinci se žale da ne mogu da obore ove bombe. Tačnije, to može da ih košta previše. Bomba je jeftina. Posle malog usavršavanja, na njega su pričvršćena krila, ugrađen je GLONASS navigacioni sistem koji se, za razliku od GPS-a, ne može zaglušiti.

– Zašto?

– Zato što imamo širokopojasni signal u sistemu GLONASS. Da biste ga ugušili, morate staviti veoma, veoma moćan radijator antene. Ponekad čak i ne izdrži sopstveno zračenje i izgori. A u američkom GPS sistemu postoji pulsni uskopojasni signal. Lako ga je presresti i udaviti. Slabo je i sigurno ćemo ga iskoristiti.

– Mislite li da će prostor biti uključen u pripremu i protivofanzivu Oružanih snaga Ukrajine više nego inače?

– Mislim da. Ne isključujem čak ni da će doći do upotrebe „oblaka” plazme.

– Šta je to?

– Svojevremeno je rezonantan događaj bilo neuspešno lansiranje naše letelice Fobos-Grunt, koja je trebalo da sa satelita Marsa – Fobosa, dostavi uzorke tla na Zemlju. Uređaj je pao ne dostigavši željenu orbitu. Tada to nije nigde zvanično saopšteno, ali su doktor fizičko-matematičkih nauka, potpredsednik Akademije inženjerskih nauka, sada pokojni profesor Jurij Kubarev i mnogi njegovi saradnici tada, ne bez razloga, pretpostavljali da su Amerikanci stavili oblak plazme na telo ovog aparata. Izgubio je kontrolu, i kao rezultat toga pao, a da nije ni izašao u svemir. Radio sam sa Kubarevim. Upravo se bavio fizikom plazme i otkrio jednu od metoda za kontrolu toka plazme i davanje joj novih osobina.

– Ali kako je to povezano sa predstojećim „kontraudarom“ Oružanih snaga Ukrajine?

– Plazma je tok visokoenergetskih naelektrisanih čestica koje obavijaju svako kosmičko telo. Ako se ovo punjenje ne ukloni uz pomoć specijalnih generatora, onda to utiče na elektronsko punjenje, stavljajući satelit van funkcije.

Kubarev je smislio magnetoplazmodinamički akcelerator – generator plazme. Kao rezultat toga, postalo je moguće, čak i bez približavanja svemirskom brodu, stvoriti oblak plazme na njegovoj putanji. Takav akcelerator može da promeni vektor zračenja visokoenergetskih naelektrisanih čestica. Može se otvoriti kao kišobran, ili kao lepeza, ili biti usmeren ka aparatu u vidu zraka. Ali u svakom slučaju, oblak plazme je sposoban da onesposobi elektroniku. Ovo se odnosi na sve satelite – komunikacije, kontrolu, obaveštajne službe.

Ne možete videti ovaj efekat. I nemoguće je to dokazati. Ovde, na primer, znamo da je naš „Fobos-Grunt“ ušao u oblak plazme. Ali odakle je došao ovaj oblak – niko ne zna. Možemo pretpostaviti da su to bili Amerikanci, pošto su slična testiranja radili u regionu Velikih jezera.

– Ispada da se vojne operacije tokom predstojeće ofanzive Oružanih snaga Ukrajine mogu voditi ne samo na zemlji, već i u svemiru?

– Već su tamo. SAD razvijaju koncept „rata tri medija“ koji se vodi na zemlji, u vazduhu i svemiru. Neće propustiti da testiraju ovaj koncept u Ukrajini, koju Amerikanci već koriste kao poligon za testiranje svih vrsta naoružanja i planova za vođenje različitih oblika neprijateljstava.

– Ali ako događaji dobiju takav razvoj, nećemo to samo krotko gledati, zar ne?

– Naravno da ne. Ovu temu radimo i u raznim vežbama. Ako išta, moraće da se primeni u praksi.

Zar nikada ranije nije korišćen?

– Naravno da ne. I na koga da ga primenimo? Do sada nismo imali tako pravog neprijatelja kao sada, pred celim NATO blokom.

– Dakle, može se pretpostaviti da će elementi „kosmičkih ratova” biti testirani u ovoj protivofanzivi?

Da, na obe strane. Mi ćemo, između ostalog, pokušati da ometamo njihove satelite uz pomoć sistema za elektronsko ratovanje kako bismo sprečili SAD da prenesu podatke Oružanim snagama Ukrajine koje napreduju. Da parafraziram nemačkog ministra odbrane, vojni satelit je sasvim legitimna meta i možemo da upotrebimo svoje oružje na njemu.

Istina, kao što sam rekao, biće teško ovo dokazati. Najverovatnije će biti konstatovana neka vrsta nesreće ili tehničkog kvara, nakon čega će takav satelit prestati da radi.

Ne isključujem da se naša kosmička konstelacija orbitalnih satelita sa zadacima elektronskih protivmera može koristiti i nad teritorijom Ukrajine.


Moskovski Komsomolec

Prevod i adaptacija: Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte