„DVERI“ KAO TAJFUN – SADA VAN KOALICIJA: „Krećemo u odlučujuću borbu protiv prisilne vakcinacije i za odbranu Kosova“

Zašto je potpis Dveri izostao sa apela koji je Ujedinjena opozicija uputila Evropskoj komisiji u vezi sa nabavkom nove vakcine?

Zato što ne delimo isto mišljenje sa ostalim kolegama u udruženoj opoziciji u vezi sa nabavkom novih vakcina, bez obzira da li dolaze iz Kine ili EU. Mi smo znatno uzdržaniji i skeptičniji po tom pitanju i od vlasti i od opozicije. Smatramo da je to veoma osetljiva tema, da treba otvoriti široku javnu raspravu i da u njoj treba da učestvuju stručnjaci a ne političari. Kada kažem stručnjaci ne mislim na kompromitovani režimski Krizni štab.

Imali smo negativno iskustvo pre 10 godina sa kriminalnom nabavkom vakcine protiv svinjskog gripa, i tada je dr Kon bio na čelu te priče, i ne bismo želeli da nam se to ponovi. Pitanje nove vakcine je pitanje zdravstvene bezbednosti nacije. Mi nismo protiv imunizacije kao civilizacijske medicinske tekovine u borbi protiv zaraznih bolesti, ali tražimo da znamo sve o toj budućoj uvoznoj vakcini, njenoj ispravnosti, načinu nabavke i da ne dozvolimo da bilo ko eksperimentiše na građanima Srbije. Posebno se protivimo prisilnoj vakcinaciji i kažnjavanju onih koji ne žele da se vakcinišu.

Da li je u pitanju sukob između Vas i drugih lidera opozicije kako su pojedini mediji preneli ili samo različit stav u odnosu na druge stranke?

Čudi me zašto se drugačije mišljenje interpretira kao sukob. Nije tajna i to nikada nismo krili da među nama u Savezu za Srbiju postoje brojne ideološke i političke razlike, ali je suština demokratije upravo u poštovanju drugačijeg mišljenja i kulturi dijaloga. Mi u opoziciji nismo SNS na čijem Glavnom odboru mora 45 minuta da se stoji i aplaudira neprikosnovenom vođi. Srpski pokret Dveri misli svojom glavom, ima svoj politički identitet i program, i uvek ćemo javno iznositi naše stavove, uz uvažavanje drugih.

Sa druge strane, to što smo različiti ne treba da znači da ne možemo tehnički da sarađujemo unutar opozicije na smeni ove nedemokratske vlasti. Lično smatram da je dosadašnje političko iskustvo Saveza za Srbiju bilo veoma dragoceno za budućnost srpske politike. U tom formatu smo naučili da sedimo zajedno, razgovaramo i dogovaramo se uprkos svim našim razlikama. To je od velike važnosti za buduću srpsku političku scenu posle pada Vučićeve vlasti. Mi već danas na svom primeru moramo da posvedočimo da smo drugačiji od vladajućeg režima i kako će izgledati Srbija kao normalna demokratska zemlja.

U izjavi o postizanju dogovora o formiranju Udružene opozicije Srbije rečeno je da „iako se Srpski pokret Dveri opredelio da ne pristupi Udruženoj opoziciji Srbije izražena je obostrana spremnost za saradnju u borbi za slobodne medije, regularne izborne uslove i obnavljanje demokratije u Srbiji“? Šta to konkretno znači?

Dveri su pre dve godine ušle u Savez za Srbiju zbog programskog dokumenta u 30 tačaka koji je u najvećoj meri odražavao i naš politički program. Posebno je bio jasan stav po pitanju očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, što je za nas veoma bitno. Pošto Savez za Srbiju prestaje da postoji formiranjem Udružene opozicije Srbije, što znači da više ne važi ni 30 zajedničkih programskih tačaka, nismo želeli da ulazimo u novi politički savez koji nema jasan program.

To ne znači da tehnički ne možemo sarađivati sa Udruženom opozicijom Srbije, naprotiv. Sve ono na šta smo se obavezali u „Sporazumu sa narodom“ za nas i dalje važi, a pre svega zajednička borba za slobodu medija i demokratske izbore. Ostajemo raspoloženi za zajedničke aktivnosti u tom pravcu, sve oblike protesta, demonstracija i građanske neposlušnosti, kao i razgovore o formiranju zajedničke izborne liste za izbore na svim nivoima, ali pre toga treba da se izborimo za vanredne izbore i da ti izbori budu zaista slobodni i pošteni.

Čime planirate da se bavite nakon što Vam je istekao poslanički mandat, kakvi su Vam dalji planovi?

Vraćam se u izdavaštvo. Ideja mi je da Srbija dobije jednu nevladinu organizaciju koja bi promovisala demohrišćanske i konzervativne političke ideje, jer nam to nedostaje kao politička tradicija. Svuda u svetu to je važan deo ideološkog i političkog spektra, dok se jedino kod nas konzervativizam doživljava kao nešto loše i retrogradno. Međutim, biti konzervativan znači čuvati ono što je bilo dobro u prošlosti i mudro i pažljivo razvijati nove društvene obrasce, poštujući tradiciju.

Imam veliko iskustvo parlamentarnog političkog rada, poznavanja odnosa između Matice i Srba u regionu i rasejanju, uspešno iskustvo izdavaštva i organizacije tribina iz vremena pre nego što su Dveri postale politička organizacija, i sve to želim da uključim u budući NVO plan i program.

To će biti dobra idejna potka za našu političku vanparlamentarnu opozicionu aktivnost koju svakako nastavljamo kroz Srpski pokret Dveri. U septembru ću izaći u javnost sa više informacija o ovom za mene inspirativnom novom poduhvatu u koji se upuštam sa nekoliko višegodišnjih prijatelja i saradnika, i koji me na neki način podmlađuje i vraća na izdavačke i NVO početke Dveri od pre više od 20 godina.

Kakvi su dalji planovi Dveri?

Nema sumnje da ćemo u nastupajućem periodu delovati mnogo samostalnije nego do sada. Ideja nam je da predstavimo naš politički program koji se u određenim segmentima razlikuje i od vlasti i od opozicije. Takođe, želimo da predstavimo i nove ljude u politici, jer Dveri nikada nisu bile na vlasti i u tom smislu imamo da ponudimo stručne i poštene ljude koji donose konkretne javne politike: počevši od porodične politike do ekonomskog patriotizma. Vrlo je važno da šira javnost dobije priliku da vidi da Dveri nisu samo Boško Obradović već da u Predsedništvu, Političkom savetu i stručnim savetima Srpskog pokreta Dveri imamo izuzetno ozbiljne ljude koji donose smenu političkih generacija u Srbiji.

Nastavićemo sa organizacijom okruglih stolova na razne aktuelne društvene teme i čim to epidemiološka situacija dozvoli krećemo u novi obilazak Srbije i direktan kontakt sa građanima. Nema čekanja dve godine do beogradskih i predsedničkih izbora. Ova vlast mora da padne što pre i zato smatramo da treba nastaviti sa protestima i svim vidovima građanske neposlušnosti kako bismo izdejstvovali vanredne izbore na svim nivoima, jer su svi drugi kanali da se izrazi narodno nezadovoljstvo zatvoreni.

Šta je onda rešenje za izlazak iz ove političke krize?

Više niti u jednoj skupštini – od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog nivoa – nema opozicije, a svi veliki mediji su odavno zaključani za bilo koje drugačije mišljenje od ove vlasti. Zato nam ostaje samo ulica kao pravi narodni parlament i potpuno sam siguran da ćemo se uskoro tamo ponovo videti i voditi dijalog sa vlašću na taj način, pošto izbegavaju sve druge vrste dijaloga, pa i poziv predsednika SANU dr Vladimira Kostića da se sedne za pregovarački sto između vlasti i opozicije. To bi bilo i najpametnije jer jedino rešenje za ovu društveno-političku krizu jeste prelazna Vlada i novi izbori na svim nivoima za 9-12 meseci.

To treba da bude cilj tehničke saradnje unutar opozicije: zajednička borba za demokratiju, a individualno svako da predstavi svoj program. Jer, nije više dovoljno biti protiv Vučića već treba predstaviti građanima alternativu i šta dolazi posle Vučića, i kako ćemo garantovati da neće sve ostati isto. To je za Dveri najvažnija tema: smena ove vlasti nije dovoljna već nam je potrebna promena kompletnog korumpiranog političkog sistema u poslednjih 30 godina. Kako da to uradimo – predstavićemo vam u našem novom programu koji će se pojaviti početkom septembra i za koji sam uveren da će privući veliku pažnju javnosti jer je ovo vreme za nove političke ideje i nove ljude u politici. Srpski pokret Dveri je upravo to: moderni rodoljubivi politički pokret porodičnih ljudi za 21. vek.

(Info Dveri)