Naslovnica ŽIVOT Dva sastojka mogu smanjiti smrtne slučajeve od raka i sačuvati srce

Dva sastojka mogu smanjiti smrtne slučajeve od raka i sačuvati srce

Ljudi koji žele da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma zapravo treba da povećaju unos vitamina D i omega-3 masnih kiselina, pokazalo je nedavno istraživanje Severnoameričkog društva za menopauzu.

Metaanaliza, objavljena u Journal of American Heart Association (JAHA), razmatrala je 13 studija koje su se fokusirale na efekte korišćenja suplemenata vitamina D i omega-3 na rak i kardiovaskularne bolesti.

Prema analizi, suplementi vitamina D uspešno smanjuju rizik od smrti od raka, dok je suplementacija omega-3 masnim kiselinama značajno smanjila šanse za srčani udar. Ispostavilo se da ovi rezultati potkrepljuju nalaze ranije studije objavljene u New England Journal of Medicine (NEJM).

Studija NEJM, koja je pratila skoro 26.000 osoba tokom otprilike pet godina, otkrila je da suplementacija vitaminom D uspešno smanjuje smrtnost usled raka za 25 procenata, dok omega-3 masne kiseline u obliku dodataka ribljeg ulja smanjuju pojavu srčanog udara za više na 28 odsto.

Kao što je detaljno opisano u NEJM-u, istraživači su naišli na iznenađujuće otkriće: dodatak ribljeg ulja korisniji je ljudima koji nisu redovno jeli ribu. Istraživači su zabeležili smanjenje od 19 odsto u glavnim kardiovaskularnim stanjima i smanjenje za 40 odsto kod srčanih udara u pomenutoj grupi.

„Iznenadilo nas je što omega-3 ima tako snažan efekat za smanjenje srčanog udara, a rezultati su toliko varirali u odnosu na količinu konzumiranja ribe“, rekli su istraživači i dodali da ljudi koji jedu dve porcije ribe nedeljno verovatno neće videti bilo kakvu korist od dodataka omega-3.

Zbog ovoga, navode istraživači, moraju se preduzeti dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo ko će imati najviše koristi od suplementacije vitaminom D ili omega-3 masnim kiselinama, kao i potencijalni rizik dva dodatka za različite podgrupe ljudi.

Jedna od takvih podgrupa bili su Afroamerikanci, za koje je rečeno da imaju najdramatičnije rezultate u smanjenju rizika od srčanog udara nakon uzimanja omega-3 suplemenata. Oni su imali 77 odsto nižu učestalost srčanog udara od kontrolne grupe osoba koje nisu uzimale nikakve suplemente.

Stručnjaci: Uzimajte suplemente – ali nemojte preterivati

Uprkos svojim prednostima, Nacionalni institut za rak upozorava da ljudi treba da izbegavaju prekomerni unos vitamina D jer to može da poveća nivo kalcijuma u ​​telu. Istraživači su rekli da ovo može dovesti do stanja poput kalcinoze ili stvaranja naslaga kalcijumove soli u bubrezima, srcu i plućima i hiperkalcemije ili visokog nivoa kalcijuma u ​​krvi.

Webtribune.rs