DRAMATIČNA PORUKA: Srbijo u pregovore sa Trampom i Prištinom NIKAKO BEZ RUSIJE I KINE – OVO SE SPREMA

vucic

Srbija ne sme i ne može da ignoriše inicijative SAD, ali ne bi bilo dobro da pristanemo na dijalog Beograda i Prištine u kojem bi posrednik bile samo SAD i da se rešenje kosovskog problema traži bez Rusije, Kine, pa i EU, smatra bivši ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić.

U suprotnom bi, kaže, svako rešenje pitanja KiM bilo u dugoročnom interesu SAD, dok bi Srbija uzvukla sitnu korist, rekao je Paić. On je smatra da nije slučajno što se američki predsednik Tramp sa pismima Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju pojavljuje u trenutku kada je dijalog Beograda i Prištine u Briselu praktično mrtav što ga, kaže, podseća na scenario rešavanja krize u Bosni i Hercegovini. Podseća da su SAD izašle sa svojim planom mirovnog rešenja kada su posrednički napori lorda Pitera Karingtona i Dejvida Ovena dospeli u ćorsokak.

– Kristofer Hil me je tada pozvao u Stejt department da mi kaže da su SAD donele plan na liniji „prihvati ili ostavi“. Ovog puta inicijativa američkog predsednika usledila je posle uvođenja taski na srpske prozivode i formiranja vojske takozvane Republike Kosovo, što su SAD podržale, a u trenutku sve većih zategnutosti na liniji EU-Priština – navodi bivši diplomata.

Smatra da su SAD pojačale svoje angažovanje u rešavanju kosovskog pitanja iz dva razloga: da pokažu da imaju odlučujuću ulogu u rešavanju evropskih problema budući da je EU, kako kaže, ispoljila nemoć da utiče na Prištinu, dok drugi razlog vidi u široj strategiji SAD prema regionu Balkana.

– O tome je letos govorio Džon Bolton prilikom posete Ukrajini ističući da ima nade za stabilizaciju Balkana imajući u vidu Prespanski sporazum između Skoplja i Atine i pregovore između Beograda i Prištine – podseća Paić.

Smatra da rešavanje kosovskog problema ne bi trebalo prepustiti SAD koje su, kaže, sponzorisale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i time “sahranile“ Rezoluciju UN 1244 koja treba da ostane jedina platforma za rešavanje ovog problema.

– Verovatno bi SAD bile voljne da uvaže određene srpske interese, ali je ulog Srbije mnogo veći, a to je priznavanje nezavisnosti Kosova. To bi Kosovu dalo ulaznice za NATO i UN, ali bi stvorilo potpuno novu geostratešku situaciju u regionu.

Upitan šta bi Srbija mogla da dobije, kaže da to ne bi bilo mnogo i dodaje da smatra da bi to bile određena autonomija za srpsku zajednicu na severu KiM i garancije većeg stepena zaštite srpskog stanovništva u enklavama.

(Tanjug)