Dodon: Moldavija dobila status kandidata za članstvo u EU da bi je Zapad iskoristio u geopolitičkoj igri protiv Rusije

Moldavija je dobila status kandidata za članstvo u EU da bi je Zapad iskoristio u geopolitičkoj igri protiv Rusije, smatra bivši predsednik republike Igor Dodon.

„Moldavija je dobila status kandidata za EU, ​ne zbog ekonomske podrške, već da bi bila uvučena u geopolitičke igre Zapada protiv Rusije. I sva žurba kojom smo primljeni kao kandidati uz Ukrajinu, u nedostatku potrebnih reformi, potvrđuje da će Moldaviji biti dodeljena uloga piona na geopolitičkoj tabli Zapada“, saopštio je Dodon na svom Telegram kanalu.

On je napomenuo da bi se u Moldaviji mogli izvoditi vojni i politički eksperimenti i da bi posledice po zemlju mogle biti tragične.

Zemlja rizikuje ne samo da izgubi odnose sa partnerima na istoku, već i da izgubi deo svoje teritorije, naveo je on.

Dodon ističe da zemlja neće postati deo EU u narednih nekoliko decenija, ali da je već spremna da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Ruske Federacije, jer je to navodno preduslov. Bivši predsednik je podsetio da je Turska dobila status kandidata mnogo ranije, ali da ne podržava sankcije.

„Rat Zapada sa Rusijom nije naš rat. Moldavska politika treba da se zasniva na principima suvereniteta i neutralnosti, na korisnim odnosima sa Istokom i Zapadom, vodeći računa o nacionalnim interesima. U suprotnom ćemo sami sebe ekonomski uništiti i možda nestati kao država“, dodao je Dodon.

Dodon je pozvao opozicione stranke da prevaziđu političke razlike kako bi se udružile u suprotstavljanju aktuelnom vladajućem režimu.

„Opozicione stranke nema šta da deli. Moramo da zaboravimo neke svoje lične zamerke, da prevaziđemo političke razlike kako bismo udružili snage da se odupremo aktuelnom vladajućem režimu“, rekao je Dodon.

Dodon je izrazio mišljenje da je svaka opoziciona partija u zemlji za red veličine jača od PDS-a.

„Bilo ko od opozicije, ako bi sada bio stavljen na čelo vlasti, bio bi jači i kompetentniji od onih koji sada vode državu. Moramo se ujediniti. Socijalisti su uspeli da nađu razumevanje sa komunistima Vladimira Voronjina. Sada je ovaj blok u parlamentu efikasan. Ovo je alternativa aktuelnoj vlasti“, rekao je Dodon.

Šefovi država i vlada Evropske unije na samitu u Briselu 23. juna odobrili su Ukrajini i Moldaviji davanje statusa kandidata za pridruživanje uniji. Samit je takođe najavio spremnost da Gruziji dodeli status kandidata za pridruživanje EU nakon što ispuni niz uslova. Makron je obezbeđivanje evropske perspektive Ukrajini, Moldaviji i Gruziji nazvao „snažnim signalom prema Rusiji“.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune