Dođeš Rusiji na prag, uvedeš joj sankcije, pa imaš smelosti da kažeš: „Rusija uništava dijalog sa zapadnim zemljama“

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok optužila je Rusiju da uništava dijalog sa zapadnim zemljama.

Ali, i da kanali veze ostaju i razmena mišljenja treba da se nastavi.

„Dijalog mora uvek da postoji. Ako u svetu, čak i u teškom svetu, nema dijaloga, onda je to kraj koegzistencije. Mi se, kao Evropljani, kao transatlantski odbrambeni savez, zalažemo za međunarodni poredak koji je izrastao iz toga da su se ljudi zajedno složili šta je međunarodni poredak. Ali smo na težak način saznali da je poslednji oblik dijaloga koji je postojao, odnosno OEBS, da je taj poslednji format dijaloga potkopala ruska strana“, istakla je Berbokova na konferenciji za novinare nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Berlinu.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Ministarka je takođe optužila Rusiju za napade na posmatračku misiju OEBS-a u Ukrajini.

„To znači da je evropski mirovni poredak koji smo pokušavali da ojačamo, odnosno platforma za razmenu mišljenja, dijalog u okviru OEBS-a, u najširem smislu reči uništen, tako da nismo imali izbora, već da jasno pokažemo da stojimo na strani Ukrajine, da je podržavamo vojnim sredstvima da bi ona mogla da se odbrani. Ipak, iako smo morali da se suočimo sa činjenicom da je ruska strana uništila svaki oblik dijaloga, srušila evropski mirovni poredak, i dalje imamo razne kanale (dijaloga)“, objasnila je ona.

Kao kanale dijaloga ona je navela direktne pregovore između lidera zapadnih zemalja i ruskog predsednika Vladimira Putina. Prema njenim rečima, zapadne zemlje su za takav dijalog „spremne u svakom trenutku“ kako bi se okončao sukob u Ukrajini.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE