Dodik: Ustavni poredak BiH srušili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka

Pojedini predstavnici međunarodne zajednice, visoki predstavnik, kao i Ustavni sud BiH radili su u poslednjih 20 godina na štetu Republike Srpske.

Međutim, Srpska ima legitimitet da se bori za svoje nadležnosti. To je izjavio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, gostujući u emisiji Telering na RTRS.

„Poznato je javnosti da sam se sukobio sa svim visokim predstavnicima, pogotovo Pedijem Ešdaunom. Video sam šta je koncept, a oni su i dalje nastavili da kroje takvu politiku nizom mera. A kada nema mogućnost da ih ostvare na bilo koji način, pojavi se Ustavni sud, gde sede tri stranca i dva Bošnjaka i donose sve odluke mimo Ustava, pojašnjava Dodik.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dodik tvrdi da je ustavni poredak BiH srušen što su uradili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka.

„U suštini lično branim ustavni poredak iako oni koji se bave propagandnim ratom nameću da ga rušim“, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je Republika Srpska sve to vreme trpela veliku štetu, ali da je legitimisala svoje pravo da se bori za Ustav i za nadležnosti koje su dobijene Dejtonskim sporazumom.

„Teritorijalni integritet BiH nije sporan sada, ali suverentitet jeste sporan“, poručio je Dodik.

On je na taj način prokomentarisao svoju izjavu o „samostalnosti Republike Srpske u granicama dejtonske BiH“.

„U Ustavu je jasno rečeno da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Takva stvar je i sa šumama Srpske. Šume, poljoprivredna zemljišta, teritorija pripadaju srpskom narodu i onima koji ovde žive“, jasan je Dodik.

Dodik je pojasnio da u članu 3. Ustava piše da je BiH sastavljena iz dva entiteta, Republike Srpske i FBiH.

„Još su oni kao u nekoj prednosti, ali snaga, volja i sve institucionalne odluke su na našoj strani“, naglasio je Dodik.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(tanjug)