Naslovnica U FOKUSU Dodik pisao Šmitu: Umesto što pretite, obezbedite potvrdu o imenovanju

Dodik pisao Šmitu: Umesto što pretite, obezbedite potvrdu o imenovanju

„Visoki predstavnik“ svojim lažnim predstavljanjem kompromituje međunarodnu zajednicu u BiH i bruka nemački narod, poručio je predsednik Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je otvoreno pismo Kristijanu Šmitu i pozvao ga da umesto što preti, obezbedi potvrdu o svom izboru od potpisnica Aneksa 10, kao i relevantnu rezoluciju o imenovanju od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Dodao je da Srpska poštuje Dejtonski sporazum i Ustav BiH, međunarodne ugovore, pravila i procedure, ali da pošto Šmit nije imenovan shodno toj proceduri, nije visoki predstavnik.

„Gospodine Šmit, Republika Srpska i ja kao predsednik Republike poštujemo međunarodnu zajednicu. Često se nismo slagali sa njenim odnosom prema nama, ali smo i u neslaganju iskazivali poštovanje. Poštujemo Dejtonski sporazum čiji su autori Sjedinjene Američke Države sa partnerima.

Poštujemo Ustav BiH čiji su autori Sjedinjene Američke Države sa partnerima. Poštujemo međunarodne ugovore, pravila, procedure. Jedna od procedura utvrđena Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma definiše i način izbora Visokog predstavnika u BiH“, naveo je Dodik u pismu.

Šmitu je ukazao da upravo on sve pobrojano krši, a nije ni imenovan shodno pomenutoj proceduri.

[adsenseyu1]

„Vi ste je prekršili. Vi niste imenovani shodno toj proceduri. Vi niste Visoki predstavnik. Vi ne predstavljate međunarodnu zajednicu u BiH, ne predstavljate strane potpisnice Aneksa 10, Vi ne predstavljate nikoga“, istakao je Dodik i pobrojao prethodne visoke predstavnike koji su bili izabrani i imenovani – Incka, Lajčaka, Petriča, Bilta.

Ponovio je da Šmit lažnim predstavljanjem kompromituje međunarodnu zajednicu u BiH i bruka nemački narod.

„Istovremeno ponižavate i Srbe i Bošnjake i Hrvate i sve ostale koji žive u BiH, otimajući pravo predstavnicima koje su oni izabrali da kao jedini ovlašćeni donose zakone. Pretvarate BiH u koloniju, umesto Parlamentarne skupštine Vi donosite zakone, a onda namećete Zakon koji štiti Vas, a sankcioniše one koji se protive Vašem bezakonju. Došli ste neovlašćeno u BiH i pretite. Danas pretite meni, sutra ćete tući građane na ulicama Sarajeva, jer Vam se ne sviđa kako vas gledaju“, napisao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske rekao je i da poštuje Bavarsku iz koje Šmit dolazi i koja ima mnogo toga što Republika Srpska danas brani.

„Nemojte pokušavati da u BiH radite ono što vi prvi ne biste dozvolili u Bavarskoj. Na stranu što nemate legitimitet i pravo da to radite, nije ljudski!“, poručio je Dodik.

Pismo je završio preporukom da umesto pretnji obezbedi potvrdu o izboru od strana potpisnica Aneksa 10 i relevantnu rezoluciju o imenovanju Saveta bezbednosti UN.

Za svaki slučaj ga je podsetio da se SB UN nalazi na Ist riveru u Njujorku.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

(RT)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social