DODIK: Odlaganje zajedničke vojne vežbe Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači, krivično delo i akt mržnje prema srpskom narodu i Srbiji …

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je ministar odbrane u Savetu ministara BiH Sifet Podžić jednostranom odlukom da se odloži zajednička vojna vežba Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači krajem nedelje, počinio krivično delo zloupotrebe nadležnosti i ovlašćenja.

„Ovo je frontalni napad na Srbiju i srpski narod, njegova prava i njegove interese. Podžić nije imao ovlašćenje Predsedništva i učinio je krivčno delo zloupotrebe nadležnosti. Na taj način će biti tretirano ovo pitanje. S druge strane, ovo je čist akt mržnje prema srpskom narodu i Srbiji kao državi“, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je Podžić pokušao da izmanipuliše javnost, verovatno, kako je ocenio, pod političkim uticajem predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića i bošnjačkog člana Šefika Džaferovića, prenosi RTRS.

On je izjavio da je ovo podsticaj da RS povuče svoju saglasnost o formiranju Oružanih snaga BiH, da vrati vojne nadležnosti u okvire RS i da pristupi formiranju Vojske Republike Srpske u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske.

„Žao mi je jer je očigledno da će ovo dovesti do dodatnog usložnjavanja kompletnih odnosa na nivou BiH“, ocenio je Dodik.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je ranije da je danas otkazana zajednička vojna vežba oružanih snaga Srbije i BiH, koja je trebalo da se održi na poligonu „Manjača“ u periodu od 9. do 16. oktobra, a o čemu je, kako navodi, obavešteno od strane Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

„Izražavamo žaljenje zbog otkazivanja, s obzirom da smo više od šest meseci zajednički planirali izvođenje ove vežbe“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE