Do sada nepoznato: Mozak i živci mogu da se obnove i poprave uz pomoć ove biljke koja vam je na dohvat ruke

Brojna istraživanja pokazuju da mozak može da popravi i obnovi nervno tkivo. Ljudi mogu da podstaknu ove prirodne procese jedući hranu bogatu sulforafanom poput brokolija.

Stručnjaci su ranije verovali da mozak ne može da obnovi oštećene neurone. Međutim, istraživanje je pokazalo da su mozgovi odraslih pacova i mačaka sposobni za neurogenezu.

Tokom neurogeneze, neuronske matične ćelije formiraju nove neurone. Popravljaju i zamenjuju moždane ćelije koje su prilično oštećene.

Tokom godina, istraživanja su pokazala da mozak kontinuirano popravlja i obnavlja oštećene delove. Ove informacije sada pružaju nadu za sve veći broj pacijenata koji pate od neurodegenerativnih bolesti.

Postoje prirodna jedinjenja u zdravoj hrani koja podstiču prirodnu sposobnost mozga da se sam oporavi ili odstrani bilo kakve smetnje. Kurkuma, na primer, sadrži jedinjenje koje pomaže u poboljšanju neurogeneze u mozgu.

Drugo jedinjenje koje ima ista svojstva je sulforafan. Molekul na bazi sumpora prisutan je u velikim količinama u krstastom povrću poput brokolija. Prirodno je antioksidativno i protivupalno sredstvo.

Otkriveno je da sulforafan, čak i u malim količinama, može da indukuje matične ćelije da se povećavaju i transformišu u nove neurone. Te nove nervne ćelije mogu da zamene oštećene i da pomognu u njihovoj obnovi.

Brokoli je jedan od najboljih izvora sulforafana.

Studija je pokazala da konzumiranje hrane sa sulforafanom može pomoći u lečenju neurodegenerativnih poremećaja.

Sulforafan se može naći u krstastom povrću poput brokolija, kupusa i karfiola. Redovno jedenje ove hrane može pružiti čoveku dovoljno sulforafana da pomogne njegovom mozgu da se obnovi i regeneriše.

Pored stimulisanja neurogeneze, sulforafan takođe može da pomogne u lečenju ili sprečavanju oko 200 drugih zdravstvenih problema. Njegova antioksidativna i protivupalna svojstva mogu pomoći u sprečavanju raka, depresije i drugih stanja.

Ukratko, jedenje krstastog povrća i druge hrane bogate sulforafanom donosi brojne zdravstvene koristi.

© 2019. Webtribune.rs

UPOZORENJE: Zabranjeno nezakonito kopiranje, prisvajanje i falsifikovanje ovog članka, sajtu Kurir.rs